ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Скачу струја, гас, храна и ставка од које се не живи али ће вас посебно нервирати

Грађани Србије суочавају се са поскупљењима на сваком кораку – у продавници када купују храну, када плаћају рачуне, кирију, рату кредита… Како ствари стоје, а судећи и према најави званичника, томе ни близу није крај јер нас чекају и нова поскупљења струје, гаса па чак и РТС претплате. Саговорници „Нове“ наводе да је то немоновно и очекивано у датој ситуацији, а да су главни кривци за то нестручни кадар у „Србијагасу“ и ЕПС-у.

Прошло је свега три месеца од када је струја за домаћинство поскупела, а већ се најављују нова. Да следи нови раст цена најавила је нова министарска енергетике Дубравка Ђедовић, а да то неће бити двоцифрено повећање објаснила је затим и премијерка Ана Брнабић. Ни претходно није било двоцифрено, али су и једноцифрени раст цене струје од нешто више од осам одсто грађани свакако осетили. Оно што треба имати у виду је да са скоком цене струје и гаса, следи поскупљење хране, услуга, добара… И тако све иде у круг.

Дакле, нови удар на новчаник следи ускоро, и то је оно што је извесно. Препорука ММФ-а је да се корекција изврши већ током грејне сезоне, дакле најкасније до 15. априла.

У Министарству рударства и енергетике, је потврђено да ће до корекције цена струје и гаса сигурно доћи, али без званичних инофрмација о томе када и у којој мери.

Подсећамо, последње поскупљење струје десило се првог септембра ове године, и то за 8,3 одсто са урачунатим таксама. Ово поскупљење је другог јула одобрио Савет Агнеције за енергетику, по захтеву ЕПС-а.

Поскупљења неминовна, кривац „девастиран“ енергетски сектор
За саговорнике „Нове“ вест о поскупљењу је потпуно очекивана. Миодраг Капор, стручњак за енергетску политику, за „Нову“ објашњава да је цена струје у Србији свакако далеко од реалне.

„Када се упореде цене у нашој земљи и региону, јасно је да струју плаћамо најповољније, али то је искључиво јер се цена субвенционише путем пореза. Уколико изузмемо угрожене купце, који свакако плаћају мање, неминовно је да цена буде на нивоу тржишне за енергетски способне потрошаче“, каже Капор.

Према његовим речима, већина грађана ни не зна због чега струја поскупљује, а министарство овакве одлуке треба да саопштава у догледно време, без дизања панике.

Он додаје и да му се чини да ово није добро планирана одлука, већ начин за попуњавање рупа у буџету.

Стигле нас последице лоше политике цена
Што се тиче гаса, и ово поскупљење сасвим је очекивано. Наиме, како објашњава Капор, цена овог енергента у Србији такође је нижа од тржишне.

„Србијагас наплаћује нижу цену по кубном метру у односу на цену по којој набавља гас из Русије, а њу субвенционишу и они који не користе овај енергент. До промене цене гаса долази због лоше политике цена у Србијагасу, а струје због нестручног кадра у ЕПС-у“, каже Капор.

Стручњак за енергетику Милош Здравковић истиче за „Нову“ да је главни проблем у девастираном енергетском сектору.

„Губици су свуда у свету нормални, али идеално је да они не износе више од седам до осам одсто потрошње, док је код нас ова количина чак око 15 одсто“, каже Здравковић.

Како истиче, прихватљиве губитке Србија је имала пре него што је на чело ЕПС-а постављен Милорад Грчић.

А када је он дошао на место в.д. директора ЕПС-а, ово предузеће до краја девастирано.

„Морамо да спасимо и ЕПС и грађане“
Здравковић је сагласан са Миодрагом Капором у томе да, поред великих губитака и повећаног увоза, главну улогу у новом поскупљењу играју прениске цене за потрошаче.

„Када имате једну цену за привреду, другу за домаћинства и трећу, знатно вишу цену по којој набављате, то дугорочно не може да буде добро. Ми морамо да ‘спасимо’ ЕПС, али и грађане, јер ми ипак нисмо економски тигар“, закључује Здравковић.

Шта чека привреду – поскупљење од 70 или 10 одсто?
Према сазнањима Демостата очекује се и повећање цене струје за привреду, у етапама до чак 70 одсто.

Иначе, цена електричне енергије за привреду мењана је већ два пута од почетка године – 1. јануара је цена повећана на 75, а 1. септембра на 95 евра по мегават-часу. С друге стране, председник Србије Александар Вучић је демантовао ове наводе трврдећи да ће раст ићи од осам до десет одсто.

Могућа и виша такса за РТС
Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић изјавио је да се са генералним директором РТВ-а договорио да надлежнима упуте предлог да се продужи финансирање јавних медијских сервиса.

Такође, договорили су се и да траже да се повећа претплата за РТС и РТВ, као и да ове телевизије новац добијају из буџета. Иначе, грађани Србије сваког месеца кроз рачун за струју плаћају 299 динара на име претплате за јавни медијски сервис.

Извор: Nova S

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Већ је познато какво нас време очекује за новогодишње празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Коловози мокри, опрез на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак, 8. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА