1.9 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sižu lepe vesti: Zaposlene u ovim sektorima čeka najveće povećanje plata!

Prosečna plata u Srbiji, sada je već izvesno, dostići će do kraja godine 500 evra, a tome će doprineti i rast zarada u zdravstvu, prosveti, Vojsci, policiji.

Zaposleni u ovim sektorima do kraja godine će dobiti povećanje plata između pet i deset odsto, a u pojedinim slučajevima možda i više.

O tačnim procentima, kako kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije, zasad je rano govoriti, međutim, nešto se već može naslutiti.

– Najviše će skočiti plate prosvetarima i zdravstvenim radnicima, to je već dogovoreno sa predsednikom Vučićem. Mislim da će tu procenat biti deset odsto ili vrlo blizu toga, a ako stanje u budžetu dozvoli, možda i malo više. Biće povećan i minimalac, što će takođe podići prosečnu zaradu – objašnjava izvor našeg lista.

Prosečna plata za maj, inače, iznosila je 55.380 dinara, odnosno 470 evra. To je pre nekoliko dana obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je ovo prvi put da je dostigla taj iznos. Najavio je i da će prosečna zarada do kraja godine biti 500 evra, možda i 510. Kako je kazao, to nije velika prosečna plata, ali je mnogo veća od 329 evra, kolika je bila pre samo nekoliko godina.

– Zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, ima dovoljno novca za povećanje plata i penzija čak i 15-20 odsto, ali se plate i penzije neće odjednom toliko povećati kako bi se očuvala ekonomska stabilnost, nego će se povećavati sukcesivno, kao i do sada – rekao je Vučić.

Dinamika rasta zarada u poslednjih godinu dana pokazuje da ova najava predsednika nije nerealna, imajući u vidu da je prosečna zarada samo u odnosu na decembar 2018. povećana za 3.000 dinara, dok je u odnosu na period od pre godinu dana veća za čak 6.000 dinara. Miladin Kovačević, stručni saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi veruje u platu od 500 evra do kraja godine.

– Treba imati u vidu da je najavljeno i povećanje plata u javnom sektoru do kraja godine, a plate u javnom sektoru se preslikavaju odmah i na one u privatnom, koje ih prate – smatra Kovačević.

Dodaje i da imamo rast proizvodnje i potrošnje, kao i kreditiranja, što su sve dobri pokazatelji.

Izvor: ikragujevac.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tri pehara za mlade košarkaše Šampiona u Beogradu (FOTO)

Oglasna Tabla

Spajanje domova zdravlja i bolnica može da počne

Oglasna Tabla

SNIMAK STRAVIČNE NESREĆE IZ IVANJICE: Pešaka pokosio auto pored puta, vozač odjurio sa mesta

Oglasna Tabla

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla