Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sižu lepe vesti: Zaposlene u ovim sektorima čeka najveće povećanje plata!

Prosečna plata u Srbiji, sada je već izvesno, dostići će do kraja godine 500 evra, a tome će doprineti i rast zarada u zdravstvu, prosveti, Vojsci, policiji.

Zaposleni u ovim sektorima do kraja godine će dobiti povećanje plata između pet i deset odsto, a u pojedinim slučajevima možda i više.

O tačnim procentima, kako kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije, zasad je rano govoriti, međutim, nešto se već može naslutiti.

– Najviše će skočiti plate prosvetarima i zdravstvenim radnicima, to je već dogovoreno sa predsednikom Vučićem. Mislim da će tu procenat biti deset odsto ili vrlo blizu toga, a ako stanje u budžetu dozvoli, možda i malo više. Biće povećan i minimalac, što će takođe podići prosečnu zaradu – objašnjava izvor našeg lista.

Prosečna plata za maj, inače, iznosila je 55.380 dinara, odnosno 470 evra. To je pre nekoliko dana obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je ovo prvi put da je dostigla taj iznos. Najavio je i da će prosečna zarada do kraja godine biti 500 evra, možda i 510. Kako je kazao, to nije velika prosečna plata, ali je mnogo veća od 329 evra, kolika je bila pre samo nekoliko godina.

– Zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, ima dovoljno novca za povećanje plata i penzija čak i 15-20 odsto, ali se plate i penzije neće odjednom toliko povećati kako bi se očuvala ekonomska stabilnost, nego će se povećavati sukcesivno, kao i do sada – rekao je Vučić.

Dinamika rasta zarada u poslednjih godinu dana pokazuje da ova najava predsednika nije nerealna, imajući u vidu da je prosečna zarada samo u odnosu na decembar 2018. povećana za 3.000 dinara, dok je u odnosu na period od pre godinu dana veća za čak 6.000 dinara. Miladin Kovačević, stručni saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi veruje u platu od 500 evra do kraja godine.

– Treba imati u vidu da je najavljeno i povećanje plata u javnom sektoru do kraja godine, a plate u javnom sektoru se preslikavaju odmah i na one u privatnom, koje ih prate – smatra Kovačević.

Dodaje i da imamo rast proizvodnje i potrošnje, kao i kreditiranja, što su sve dobri pokazatelji.

Izvor: ikragujevac.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас славимо Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба “Ужички Минотаур” у Галерији Рефлектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт за Дан града: Џенан Лончаревић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење малинара Србије: Откупљивачи делују монополски, смањују откупну аконтну цену малина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија ће скупо плаћати нафту због хрватске блокаде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оливера Јевтић најбоља на Ади Циганлији у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за четвртак – 6. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милица из Пожеге има само 19 година и успешно се бави дресуром паса, од малих ногу и најопаснијим керовима прилазила је без страха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад ученици засуку рукаве и среде цело школско двориште (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА