OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

„Situacija nas najozbiljnije upozorava” Dr Janković o ponovnom uvođenju policijskog časa

TRENUTNA epidemiološka situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja, izjavio je danas imunolog dr Srđa Janković.
On je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

-Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih- rekao je Janković za Tv Pink.

Na pitanje da li pored Beograda, gde je najviše novozaraženih i gde je trenutno najnepovoljnija situacija, postoji u Srbiji još neko žarište, on je rekao da ga srećom za sada nema, ali da se to može desiti svuda gde dozvolimo.

-Moramo biti oprezni i posmatrati situaciju kao takvu da smo svi u riziku i da se sami ne zarazimo i ne prenesmo drugima. Samo tako možemo smanjiiti potencijal da se bolest širi-rekao je Janković.

On je upozorio da je svako veće okupljanje ujedno i potencijalno veći rizik da se virus prenese.

Objasnio je da je rizik za zaražavanje na otvorenom prostoru značajno manji nego otvorenom, ali da kada su veća okupljanja, odnosno kada ima više ljudi i bez dovoljne fizičke udaljenosti, i maski-rizik svakako raste.

Upitan da li Krizni štab razmatra ponovno uvođenje ranijih mera poput policijskog časa, on je rekao da se to ne razmatra trenutno i da naglasak nije toliko na tome već kako sprovoditi i striktno se pridržavati već donetih mera.

-Lično nisam siguran da bi to bilo svrsishodno u ovoj fazi epidemije. Takve mere su odigrale ulogu proletos, nije sada naglasak na tome toliko koliko kako poštovati donete mere, ali se prati situacija… Važnije je i svrsishodnije to, nego uvoditi drastične mere-kaže Janković.

Istakao je da je da je imajući u vidu da sledi sezona u kojoj ima i drugih virusa, naročito gripa važno da se što više građana vakciniše vakcinom za sezonski grip, naročito grupe koje su u faktorima rizika.

Izvor: novosti.rs / Foto: tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bravo Srbijo! prikupljen novac za malog Petra iz Kragujevca!

Oglasna Tabla

Načelnica Doma zdravlja: Zaražene bebe iz Arilja nemaju upalu pluća

Oglasna Tabla

Mladi policajac spasao šestomesečnu bebu iz zaključanog auta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dobrodošlica za nove investitore

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu od virusa kovid-19 obelo 116 osoba

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Za sada bez novih mera, konačna odluka u petak!

Oglasna Tabla

Obaveštenje o plaćanju usluge zakupa i održavanja groblja

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano 315 covid pacijenata

Oglasna Tabla