OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Situacija na lokalnom tržištu rada tema prezentacije na ASSZS

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Užice u saradnji sa Gradom i užičkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je prezentaciju na temu “Situacija na lokalnom tržištu rada i programi i mere aktivne politike zapošljavanja NSZ za 2021. godinu”.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović istakao je ovom prilikom da se na početku treće decenije 21. veka susrećemo sa velikim mogućnostima za razvoj, a sa druge strane sa izazovima koje do sada nismo imali i nismo se sa njima susretali.

“Tačno je da u vremenu u kome danas živimo prioritet ima tehnološki razvoj, ali ne smemo dozvoliti da taj razvoj utiče na našu životnu sredinu. U vremenu u kome smo sada, u vremenu potpuno nove tehnološke revolucije jeste istina da su ljudski kadrovi najvažniji resursi. Grad Užice čini sve da pospeši preduzetništvo i da školujemo stručne i potrebne kadrove. Dolazak auto puta kao i sve velike investicije koje će doći u naš grad uticaće da se veliki broj mladih ljudi veže za Užice, da tu ostanu i da zajedno gradimo i razvijamo naš grad”.

Po rečima Ljubice Diković predsednice Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija prezentacija je osmišnjena sa ciljem da se prvenstveno studentima daju potrebne informacije kako bi lakše i brže dolazili do posla.

“Kao akademija nastojimo da naši studijski programi budu akreditovani, moderno koncipirani i tržišno prepoznatljivi. Ako pogledamo strategiju zapošljavanja postoje ključne kompetencije koju današnji poslodavci traže, a to su digitalne i jezičke kompetencije, preduzetništvo i preduzimljivost. Sve te kompetencije naši studenti izučavaju na svojim studijskim programima, i to je ono što treba da bude prepoznato od strane tržišta rada. Jednostavno, svi moramo biti spremni da u vremenu u kome živimo, u kome je prisutna tranzicija poslodavaca, radnih mesta, da kao institucija visokog obrazovanja brzo reagujemo, da se brzo prilagođavamo potrebama tržišta rada i društva u kome živimo”.

Zorica Milošević, direktorka užičke filijale NSZ istakla je da je ovaj sastanak organizovan sa ciljem przentacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje samostalno ili u saradnji sa lokalnim samoupravama.

“NSZ je početkom aprila raspisala javne pozive i konkurse za realizaciju programa aktivnih mera zapošljavanja, tri konkursa su završena i to konkurs za samozapošljavanje, za sprovođenje javnih radova i za program stručne prakse, dok su ostali konkursi otvoreni do utroška raspoloživih finansijskih sredstava. Razgovaraćemo o pomenutim programima ali ćemo i uraditi detaljnu analizu stanja i kretanja na lokalnom tržištu rada, kao i analizu svih onih zanimanja koja su deficitarna u ovom momentu. ”

Na evidenciji užičke filijale NSZ trenutno je 9700 lica, a od tog broja njih 4400 je iz Užica. Najveće učešće nezaposlenih imaju lica starija od 50 godina oko 33%, dok su lica mlađa od 25 godina zastupljena sa 25%.  Deficitarna zanimanja kad je reč o visokoškolcima su informatičari, diplomirani inženjeri elektrotehnike i mašinstva koji poseduju određene licence, profesori fizike, matematike, farmaceuti. Kada je reč o srednjoj stručnoj spremi to su farmaceutski tehničari, medicinske sestre, svi profili građevinske struke, zidari, tesari, armirači, keramičari, operateri na cc mašinama i svi profili metalske i mašinske struke.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla