ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сирогојно добија позоришну сцену и место за друге културне догађаје

Идеја за формирање мултифункционалног културног центра у Сирогојну, кроз адапатацију простора који је годинама у центру села стајао затворен и неискоришћен, дошла је на иницијативу локалне самоуправе и Месне заједнице Сирогојно. План је да се простор уреди за позоришне представе, али да се у њему реализују и изложбе, радионице и други догађаји.

– Општина Чајетина има намеру да равномерно развија све Месне заједнице, не само Чајетину и Златибор. Тако ће простор који је у центру села стајао затворен бити адаптиран и постаће мултифункционални културни центар. Биће простор који ће користити локално становништво, туристи и сви који бораве у Сирогојну, рекао је за Радио Луну директор Иновационог бизнис центра Дарко Ђуровић.

У оквиру прве фазе радова у току прошле године укупно је уложено 23 милиона динара, од тога је Министарство културе уложило 10, а општина Чајетина 13 милиона динара. У адаптацији овог простора учествоваће и Сирогојно компани.

–Простор је великих димнезија и намењен је првенствено за позоришне представе, изложбе, радионице и за неке друге догађаје. У оквиру прве фазе су урађени груби радови и реконструкција објекта. Подигнута је висина бине да би се добили технички услови за одржавање представа, ојачана је читава конструкција, а изграђени су и тоалети, пословни простор, свлачионице, шминкернице и све што је неопходно у техничком смислу да би објекат имао функцију позоришта, навео је Ђуровић.

Идеја је да се нови културни центар повеже са Музејом плетиља и да се настави неговање традиције, како би се уз Музеј на отвореном Старо село Сирогојно, понуда овог места које је и даље најатрактивнија дестинација, након Златибора, учинила довољно великом.

-Замишљено је да у Културном центру у Сирогојну буде позориште за неких 80 до 100 места и пословаће у оквиру Културног центра Златибор. Планирано је да ту буде и библиотека, то је диван простор који ће моћи да користе и мештани Сирогојна и сви посетиоци. Како би се сачувала успомена на старе дане Сирогојна једна од идеја је да се направи и модна ревија за младе креаторе са наградом која ће носити име Добрила Смиљанић. Јер плетиље су пронеле славу Златибора и то је нешто што треба да се сачува од заборава. Такође овим културним измештањем, жеља је да се покаже и схвати колико је Златибор велики, а културом можемо све то осветлити и људе привући да осим центра Златибора, обиђу и друга места и упознају традицију овог нашег краја, навела је директор КЦ Златибор Даница Шишовић.

За наставак радова општина Чајетина је у оквиру конкурса Министарства културе Републике Србије Градови у фокусу 2023. добила 5 милиона динара. Док ће према речима Ђуровића ове године локална самоуправа издвојити минимум колико и Министарство културе, а вероватно и више, јер се ради о прилично великој инвестицији.

–Преостало је да се замени столарија, уради нова фасада, ентеријер, обезбеди намештај, среде машинске инсталације, затим сценска техника, осветљење и опреми читав простор. Највероватније ће цела адаптација бити урађена кроз три фазе. Очекујемо да ће следеће године бити завршено све како је планирано, рекао је Ђуровић.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Златиборски еко аграр“ на располагању пољопривредницима у процесу добијања субвенција (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА