ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Шири се Аеродром Поникве: Код Ужица ће слетати Ербас А320нео и Боинг 757

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Аеродром Поникве се налази 18 километара северозападно од Ужица и изграђен је средином 80-тих година прошлог века за војне потребе.

Током војне интервенције НАТО алијансе аеродром је у више наврата бомбардован, тако да је претрпео знатна оштећења.

По завршетку војне интервенције делимично су санирана оштећења, тако да је омогућено коришћење аеродрома са редукованом дужином полетно – слетне стазе од 2.200 метара. У складу са програмом конверзије војних аеродрома у аеродроме за цивилну употребу, аеродром је 2010. године предат на управљање Ужицу и од 2013. године аеродром се користи за обављање ваздушног саобраћаја за сопствене потребе у категорији 2Б.

Аеродроми Србије доо Ниш поднели су захтев надлежном министарству за одлучивање о потреби израде студије о процени утицаја на животну средину пројекта фазне реконструкције аеродрома Поникве.

Како је наведено у идејном пројекту, реконструкција ће се радити у 5 фаза, за критичне авионе Аирбус А320нео и Боеинг 757 (модел који се одавно не производи – прим. еКапије).

Прва и друга фаза подразумевају санацију полетно-слетне стазе, система за одводњавање, кабловске канализације система светлосног обележавања и хоризонталне и вертикалне сигнализације дела полетно-слетне стазе, за критични авион Аирбус А320 нео.

Трећа фаза обухвата проширење окретнице на прагу 28 полетно-слетне стазе у циљу стварања могућности за окретање критичног авиона Боеинг 757.

Предмет пројекта фазе 4 је изградња нове рулне стазе ширине 23м и изградња платформе, а у петој фази радиће се реконструкција заштитног појаса краја полетно-слетне стазе, за критични авион Боеинг 757.

Посао израде пројекта за санацију писте и изградњу рулне стазе и платформе на аеродрому Поникве на тендеру су добили Шидпројект доо Шид и Институт за путеве ад Београд, који је израдио идејно решење.

Б92

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА