ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ширење мреже вртића у сеоским срединама


Пуних 40 година Предшколска установа „Радост“ Чајетина брине о најмлађој популацији општине. Активна и развојно оријентисана политика бриге о деци предшколског узраста општине Чајетина посебно је видљива у последњих петнаестак година, а заснива се на ширењу мреже предшколских установа у сеоским срединама и повећању и праведности у предшколском васпитању и образовању деце. Поред тога, активна политика је уочљива и кроз стално унапређивање услова у постојећим капацитетима установе. Када је реч о протеклој години потребно је нагласити да су реализована два важна пројеката. Први – заједно са Фондацијом Новак Ђоковић, Министарством просвете и Светском банком – и други, у сарадњи са Основном школом „Миливоје Боровић“ из Мачката.
У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз помоћ Фондације Новак Ђоковић, зајмом Светске банке адаптиране су и опремљене 4 радне собе у матичном објекту предшколске установе „Радост“ у Чајетини. Такође, општина је партиципирала у овом пројекту тако што је истовремено адаптиран и опремљен заједнички простор испред радних соба. Из зајма Светске банке уложено је 7 милиона, а из буџета ЈЛС додатних 3 милиона динара. Адаптација и уређење трајало је два месеца. На задовољство деце и родитеља, запослених у ПУ, као и локалне заједнице тај простор је идеална средина за учење и развој а користи га 112 малишана предшколског узраста.
Сарадња са ОШ „Миливоје Боровић“ у Издвојеном одељењу Крива Река изнедрила је адаптацију једног дела школе у кухињски и трпезаријски простор за потребе деце предшколског и школског узраста, и адаптацију постојећег радног простора у којем бораве деца а користи га предшколска установа. Сада имамо модерно уређен и опремљен амбијент за дневни боравак и активност деце у складу са новим предшколским програмом. Ова инвестиција износила је око 4 милиона динара, а финансирана је из буџета општине Чајетина.
Важно је нагласити да споменута активна и развојна политика бриге о деци општине Чајетина доноси озбиљан и велики пројекат, који ће Златибору донети нове капацитете за боравак, учење и игру деце предшколског узраста и финансираће се из буџета општине. Пројектна документација је комплетна и за објекат је издата грађевинска дозвола, расписан је тендер, из буџета је за прву фазу планирано 102 милиона динара, тако да веома брзо очекујемо да се заврше све остале формалне процедуре и да почне изградња објекта. Такође, тенденција раста броја деце у општини Чајетина природним или вештачким прираштајем, намеће нове активне мере, као што су проширење капацитета у већ постојећим објектима у Мачкату и Сирогојну. То је план за наредни период.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА