OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sindikat traži: Plate nastavnicima da budu 96.000 RSD

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da država visokoobrazovanim prosvetnim radnicima treba da omogući platu od 96.000 dinara, jer se prosveta suočava sa manjkom stručnih kadrova.
Taj sindikat upozorava da su prosvetni i zdravstveni radnici sve vreme na udaru korona virusa.

“S obzirom da su zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona, ne čudi trenutna situacija u kojoj je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije”, piše u saopštenju USPRS.

Prema mišljenju predstavnika tog sindikata, oni se zalažu da odnos zarada 1:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike u prosveti i tetkice oko 32.000 dinara, a za administrativno osoblje 64.000 dinara. Koeficijent tri nosili bi svi ljudi koji su fakultetski obrazovani i rade u školama, pa bi njihova zarada bila 96.000 dinara.

“Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Sindikat napominje da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima ljudima nije privlačno. Pored kadrova koji već dugo nedostaju, matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, u našim školama trenutno nema ni dovoljno predavači za maternji jezik, kao i učitelji.

“Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice.Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje”, ocenjuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: BIZLife

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radovi vredni više od 50 miliona dinara

Oglasna Tabla

Radikali u Užicu besplatno delili Šešeljeve knjige (VIDEO)

Oglasna Tabla

Međunarodni turnir „Revija Gracija KUP – 2021.“

Oglasna Tabla

“Trka za zdravlje” u subotu na Gradskoj plaži

Oglasna Tabla

Kako je oktobar ujedinio žene širom sveta

Oglasna Tabla

Za vikend počinje zimsko računanje vremena, vratiti časovnike sat unazad

Oglasna Tabla

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Oglasna Tabla

Dr Kon o sinoćnjem incidentu i kovid propusnicama: Tražićemo ŽESTOKE MERE

Oglasna Tabla

Данас је Света Петка, светитељка-заштитница жена

Oglasna Tabla