ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Синдикат Слога: Србија је са сатницом од 613 динара ‘на дну Европе’

Удружени синдикати Слога саопштили су данас да је Србија, са просечним трошковима рада по сату (сатницом) од 613 динара, „на дну Европе“.

Синдикат је навео да су по подацима немачког Савезног завода за статистику, просечни трошкови рада по сату у тој земљи око 39,50 евра, а да у државама ЕУ износе у просеку око 30,50 евра.

„У Србији, је по нашим прорачунима, тај трошак готово пет пута мањи и износи око 613 динара“, пише у саопштењу.

Тај сидникат је навео да „велика разлика јасно указује да се Србија налази на самом дну Европе“, а да су, како су оценили, „радници заробљени у канџама сиромаштва, ниске сатнице и неправде“.

Компоненте у цени израчуњавања сатнице су бруто плате запослених, топли оброк, дневнице и регрес, трошкови одласка и доласка на рад, плаћени дани за државне празнике.

Ту спадају, по наводима синдиката Слога, и порези и социјални доприноси које послодавац плаћа држави, као и његови издаци за професионално усавршавање и образовање радника и други издаци.

„Ово су алармантни подаци који наглашавају преку потребу за убрзаним процесом придруживања Србије ЕУ јер су повећање сатнице и унапређење услова рада од суштинског значаја како би се спречио масовни одлазак радника у иностранству“, додао је тај синдикат.

Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце

Временска прогноза за суботу -18. мај

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „ЈЕФИМИЈА“ организује двадесет прву уличну акцију „ЦВЕТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Влада и просветари договорили да се у што краћем року измени Кривични закон

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Промоција збирке песама Кошмари Кошара

ОГЛАСНА ТАБЛА