OGLASNA TABLA
ЗДРАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sezona je respiratornih infekcija kod školske dece, kako ih razlikovati od kovida

Deca često borave napolju, igraju se, druže, pa se lako prehlade, počne da im curi nos, dobiju temperaturu. Kako razlikovati te respiratorne infekcije ili sezonski grip od korone i kada dete treba odvesti kod izabranog lekara, a kada u kovid ambulantu savetuje doktorka Marija Golubović, školska lekarka u Domu zdravlja „Savski venac“.

Ovo doba godine je tipično, kao i svake druge, da deca mnogo češće obolevaju od respiratornih infekcija sa blažom kliničkom slikom, praćenih curenjem nosa, kijavicom i kašljem, ponekad povišenom temperaturom, propraćeno bolom u grlu.

„Razlikovati bilo koju respiratornu infekciju od kovida, vrlo je teško zato što sam kovid vuče sa sobom mnoge simptome, i to ne samo respiratorne, već i stomačne, bar kod pedijatrijske dece. Kod nas u ambulanti, ukoliko dete ima temperaturu, obavezno odradimo pregled, laboratorijske analize i najčešće decu i testiramo na kovid, da bi diferencijalno dijagnostički isključili tu infekciju“, navodi doktorka Marija Golubović.

Takođe, početkom školske godine roditelji su često dovodili i decu koja imaju alergije, misleći da su one uzročnik problema. Međutim, alergijska reakcija nikada ne ide sa temperaturom, napominje doktorka.

Poznati su slučajevi i da oba roditelja imaju kovid infekciju, da je dete sve vreme sa njima u stanu, ali ima samo lakše simptome prehlade, koja traje dan, dva.

„Najčešće i dete bude zaraženo, ali ima mnogo blažu kliničku sliku, čak i bez temperature koja traje jedan do dva dana. Ta deca su prošla inkubaciju od 14 dana i bili u izolaciji, tako da su zaštićena, odnosno ne prenose bolest svojim vršnjacima“, napominje dr Golubović.

Primetno je, takođe, da sve veći broj roditelja dece starije od 12 godina, odlučuju da vakcinišu decu, što je, kako naglašava doktorka, veliki pomak i dobar izbor, bez obzira da li deca imaju neku hroničnu bolest ili ne.

„Na taj način, deca štite pre svega sebe, ali i svoje vršnjake i svoje ukućane i sprečavaju širenje bolesti. Vakcina koja je preporučena za decu stariju od 12 godina je Fajzer vakcina, jer su to potvrdile studije i preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a i naša Agencija za lekove je to odobrila“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu dr Marija Golubović.

Foto:ilustracija

Izvor:RTS.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Времанска прогноза за четвртак 19. мај

Oglasna Tabla

Ученик шестог разреда претучен после школе, ударан рукама и тврдим предметом

Oglasna Tabla

7. такмичење у беседништву у част Десанке Максимовић

Oglasna Tabla

Вечерас почиње фестивал “ Деца међу нарцисима“

Oglasna Tabla

Ужице плеше – Mатурантски плес у петак 20. маја

Oglasna Tabla

29. фестивал гуслара Србије у Ужицу 27.и 28. маја

Oglasna Tabla

„Златиборски еко аграр“ и „Organic Control Sistem“ посетили пољопривреднике

Oglasna Tabla

Преврнуо се трактор код Кадињаче

Oglasna Tabla

Од града Србију јуче бранила 143 ракетна центра

Oglasna Tabla