17.4 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Sevojno, posao za osobe sa invaliditetom

Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize u Užicu, za projekat „Inkluzija osoba sa invaliditetom“, prošle godine je od Ministarstva pravde dobilo 2.800.000 dinara kojima je nabavljena sušara za voće, povrće, gljive i bilje. Na poslovima probnog sušenja voća u pogonu u Sevojnu, trenutno su angažovane tri osobe sa invaliditetom, ali se očekuje znatno veći broj uposlenih.

Prvi uzorci, različitih vrsta i količina voća, već su spremni za pakovanje i kontrolu budućih partnera, proizvođača zainteresovanih za uslužno sušenje u novoj sušari užičkog Udruženja invalida, kapaciteta 1.000 kilograma sirovine za 24 sata.

„Mi smo u procesu pregovora, ova probna sušenja ovih dana i u predhodnom periodu su upravo deo nekog preliminarnog dogovora sa potencijalnim partnerima, koji se bave proizvodnjom i preradom upravo voća“, kaže Čedomir Cicović, predsednik Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice.

Na probnim poslovima sušenja i pakovanja uzoraka, posle stručne obuke koju su prošli uz podršku novosadskog Istraživačkog, proizvodnog i edukativnog centra za sušenje voća, angažovana su tri radnika.

„Na obuci nas je bilo deset. Ja sam jedna koja je ostala ovde. Ovo je prvi posao koji radim a da nije angažovanje preko javnih radova. Puno mi znači i ovo je, ja se iskreno nadam na neko duže vreme“, kaže Jelena Vujnović iz Užica.

„Vodim se na Zavodu, radila sam javne radove ali kao osoba sa invaliditetom teško je naći stalni posao. Ovo je jedna prilika za nas invalide da dobijemo posao, mnogo mi znači“, kaže Milena Marić iz Užica.

Nova delatnost Udruženja, po dobijanju dozvole i registracije preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jedinog te vrste na teritoriji Zlatiborskog okruga, omogućiće im dalji razvoj ove, ali i drugih delatnosti.

„Cilj je da se nabavi dodatna oprema,i da se  uvede implementira i sertifikuje tkz. HCCP standard koji bi nam omogućio da  mi sami proizvodimo sušeno voće i plasiramo ga na tržište“, kaže Čedomir Cicović, predsednik Udruženja.

Sve to, nadaju se, već od iduće godine, doneće im nova radna mesta i dodatno angažovanje osoba sa invaliditetom iz Udruženja u Užicu koje trenutno okuplja 130 članova.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Izvor:rts.rs/Pripremili: Nadežda Gavrilović i Milovan Obućina/foto:print screen

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla