Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sevojničanka predstavlja Srbiju na prestižnoj međunarodnoj izložbi u Veneciji

Sevojničanka Nevena Ivanović Gualjumi jedina je Srpkinja čiji će se radovi naći na međunaordnoj izložbi “Premio Arte laguna” koja će biti otvorena 30. marta u Veneciji. Nevena je, nakon nakon dva kruga selekcije na konkursu na kome je učestovalo oko 3000 umetnika iz čitavog sveta  u nekoliko kategorija, ušla u samo finale. Nakon završnog žiriranja, od 120 finalista, od čega je 30 bilo u „njenoj“ kategoriji- Slike, crteži grafike, ime naše Sevojničanke našlo se na spisku najboljih čiji će se radovi predstaviti publici na ovoj, prestižnoj međunarodnoj izložbi, u Italiji.

Nakon prve samostalne izložbe u Sevojnu 2017. godine, Nevena je ostvarila veliki uspeh pobedivši na konkursu Međunarodnog bijenala umetnosti minijature Majdan art u Majdanpeku, 2018. godine, a potom se, nakon udaje preselila u Italiju. Nova sredina očito nije omela započeti niz  uspeha pa se i ovom izložbom, inače Neveninim prvim javnim umetničkim predstavljanjem u državi u kojoj sada živi, potvrđuje ono što često imamo običaj da kažemo da- kvalitet nema granice.

Nevena je na konkurs poslala četiri rada, kako se u propozicijama zahtevalo, od kojih su tri crteži velikih dimenzija ugljenenom. Creži kojima je trenutno posvećena inspirisani su fotografijama stare Italije, a naveći uticaj na odabir motiva, atmosferu i uopšte “priču” koju govori svaki od njih pojedinačno, imala je njene poseta južnoj Italiji gde živi porodica njenog muža. Kaže da je tokom te posete bila fascinirana majkom svoje svekrve, njenom energijom koja zrači iz sitnog staračkog tela, snagom života koja se pod stare dana hrani uspomenama o pokojnom mužu koji je glavna tema njenih priča i koga opisuje kao čovek koji je “dok je igrao Tarantelu, ostavljao takav utisak na posmatrače koji nisu znali da li su na nebu ili na zemlji”. Sve ove utiske Nevena je, nakon povrataka, sumirala na bezbroj skica kojima je “tražila način da crtežom  iskaže doživljeno”, i od svih, na kraju se opredelila za trenutak na kome je “uhvatila” Mariju kako se smeje, u upravo taj rad izabran je u finale ovog konkursa.

Pored pobedničkog rada, naša umetnica na konkurs je poslala i crtež svoje vekrve koja sedi na krevetu, zamišljenog pogleda i odlutala u melanholična razmišljanja, potom: porodicu okupljenu u spavaćoj sobi, a na tećem, u tehnici laviranog tuša, predstavljene su tri starije žene u poverljivom razgovoru.Ova četiri  rada tematski su povezana, a Nevena kaže da je za njihove nazive odabrala stihove pesama Darka Rundeka “za čiju muziku je vezana od osnovne škole”. Pobednički rad u ovoj mini seriji , Marijin portet, nosi naziv ““Dok pevam pod mesecom ja znam da je život san, San je i voleti, San je i umreti“”.

Vest o izboru rada u finale izložbe “Premio Arte Laguna”, 7. februara Nevenu je zatekla u Srbiji, odnosno u Sevojnu, tokom posete porodici.

-Uz sve one emocije koje sam proživljavala obilazeći rodbinu, drage prijatelje koje, za mene- predugo, nisam videla, obilazak crkve brvnare u Sevojnu gde sam se i venčala, sećanja na duge razgovore sa prijateljem iz najranijeg detinjstva, a sada i  kumom, Nikolom Radosavljević, ova vest me je zatekla u jednom zaista uzvišenom osećanju kakvo može da proizvede samo sećanje na lepe trenutke iz prošlosti, iz rodnog kraja. U tom momentu sam pomislila da sreća zaista nema kraj. Jednostavno, sve se sklopilo u jedan veliki i savršeni trenutak.

Rad odabran za finale izložbe Premio Arte Laguna

Nakon te prve, kako je ona naziva “euforične radosti” koju je prouzrokovalo obaveštenje o ulasku u finalni odabir radova za izložbu, Nevena je, kako kaže, “osetila izuzetan ponos činjenicom da je jedina Srpkinja na tako velikoj i značajnoj izložbi” pa je upoznala i onu emotivni trenutak koji dožive naši sportisti na pobedničkom postolju nekog velikog međunarodnog takmičenja kada se svira himna Srbije.

Iako inspirisana novom domovinom, Italijom, za radove koje stvara nakon odlaska iz Srbije, Nevena kaže da joj je “nemoguće da” za ovu,  njenu potpuno novu fazu likovnog izraza “, odvoji sadašnji trenutak, odnosno momente iz života u Italiji koji su joj najčešći motiv radova, od svog identiteta koji se, do protekle godine, formirao u Srbiji”.

-Evo, ostalo je još nedelju dana do izložbe, a meni se čini da ona početna euforija narasta svakim danom sve više. Ne umem da definišem sva ta osećanja, i mnogo puta u toku dana vraćam se, u mislima, u Sevojno, u detinjstvo, odrastanje sa Nikolom kada smo kao dvoje Niko dece u Nigde mestu imali samo naše prijateljstvo, porodice i snove. Mislim da se tada i formirala naša potreba da se potrudimo i u školovanju i u radu, i znam da ću  se, pri svakom ovakvom radosnom trenutku kojim mi  stavlja do znanja da vredi to što radim, u mislima vraćati u tu Nigde šumu, i govoriti sebi da je za svaki moj uspeh zaslužno i to gde sam, kako sam i s kim delila svaki moj novi umetnički korak.

Lista finalista izložbe Premio Arte Laguna u kategorij Slika, crtež i grafika

Nevena Ivanović je završila  srednju Umetničku školu u Užicu,  a potom Visoku školu Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju na smeru Freskopis. Nakon završenih osnovnih studija, završila je i master studije na istom fakultetu, a njen master rad odnosio se na istraživanje međusobnog odnosa apstraktne umetnosti Zapada i sakralne umetnosti Istoka.

Konkurs Premio Arte Laguna na kome je Nevena učetvovala raspisuje se od 2006. godine od strane Udruženja MoCA (Modern Contemporary Art) u više kategorija: vizuelne umetnosti, performans, multimedijalna umetnost, lend art i digitalne umetnosti. Njegova svrha je jačanje kapaciteta savremene umetnosti i mapiranje trenutnog stanja na umetničkoj sceni . Žiri za izbor radova koji će se na kraju selekcije naći na na finalnoj izložbi čine ostvarene i kompetentne ličnosti iz sveta savremene umetnosti. Kao cilj ovog konkursa,  a  na kraju i izložbe, postavljen je “kreiranje rastućih autoritativnih i uticajnih sistema u svetu savremene umetnosti, uključivanjem novih umetnika, iz godine u godinu”. Sa dosadašnje liste finalista koji su imali prilku da im radovi budu odabrani za završnu izložbu „Premio Arte Laguna“ niz novih imena, kao što je ove godine i Nevenino, dobili su konkretne mogućnosti za dalji razvoj profesionalnih karijera.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА