Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Šetnja iznad Kosjerića: Stazama do Crnokose

Ime najvišeg vrha Šarampov je naziv za zemljano-palisadno utvrđenje iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka.

LEPI gradić Kosjerić krije i živopisnu planinu Crnokosa prema čijem vrhu Šarampov, na 809 metara nadmorske visine, vodi obeležena pešačka staza doslovno iz centra grada.

Kraj nje su postavljeni panoi sa kojih možete saznati podatke o geologiji ovog kraja, upoznati njegovu floru i faunu, ali i saznati nešto više o istoriji ovog kraja koji je bio veoma gusto naseljen od antike do propasti srednjovekovne Srbije. Tada se na svakom planinskom vrhu ili isturenom vidikovcu nalazio „grad“ odnosno utvrđenje koje je čuvalo već zaboravljene, a tada važne, drumove između Pomorja, preko Zapadne Srbije, prema dolinama Drine, Save i Dunava.

Trasama tih saobraćajnica vode danas poljski putevi preko romantičnih zaobljenih vrhova Crnokose. Ime najvišeg vrha Šarampov je u stvari naziv za zemljano-palisadno utvrđenje iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka, čiji se veliki rovovi vide i danas u šumskom gustišu.

SVETA MESTA

Drugi po visini vrh Crnokose je Bobija, što je stari naziv za karakteristične humke nad grobnicama iz gvozdenog doba, koje su ovde pronalažene u velikom broju. U selu Kalenić, pod planinom, nalazi se raskošna Crkva Svetog Jovana, koju je 1928. kao zadužbinu podigao dvorski juvelir Jeftovića, na mestu gde se nalazika stara crkvina, na mestu još starije rimske nekropole.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

EPS: Poziv građanima za očitavanje brojila

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 31. mart

Oglasna Tabla

Još jedan novi slučaj infekcije u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Naredba o prestanku rada frizerskih i kozmetičkih salona

Oglasna Tabla

Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Požega

Oglasna Tabla

Nastavljena dezinfekcija gradskih ulica

Oglasna Tabla

44 nove osobe pozitivne na Covid-19 virus

Oglasna Tabla

Od A do Š sa Strajinom Nedovićem

Oglasna Tabla

Korona virus mutira, a evo zašto je to dobra vest

Oglasna Tabla