ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сестринство грчког манастира свете Лидије на Златибору

Из братске Грчке, на Златибору борави сестринство манастира свете Лидије из Аспровалте, на челу са духовником, архимандритом Никанором, управо оно сестринство које је ратних година, почевши од сукоба у Босни и Хрватској и све до агресије НАТО снага на Југославију, задужило српски народ за сва времена прихвативши преко 10 хиљада деце и одраслих у манастирске кампове.

Из манастира су, на иницијативу почившег архимандрита Теофила, деведесетих година прошлог века организовани конвоји помоћи за Србе, у њему су многа ратна сирочад пронашла донаторе и хранитеље, ученици и студенти су добијали стипендије, а у знак неизмерне захвалности, сестринство је одликовано највишим признањима Српске православне цркве, Републике Србије и Републике Српске. Својим драгим гостима су се у име општине Чајетина захвалили Милан Стаматовић, председник Општине и Арсен Ђурић, председник Скупштине општине, док је архимандрит Никанор председнику Стаматовићу даровао икону свете Лидије, заштитнице њиховог манастира, изразивши жељу да му та икона, како је рекао, „даје снагу да настави да чини добра дела, као што их је чинио и до сада”.

Обраћајући се архимандриту Никанору, Стаматовић је рекао да се нада да ће сестринство манастира Свете Лидије својим молитвама оплеменити Златибор и целу општину Чајетина, све у духу православља и традиционалних пријатељских веза српског и грчког народа.

„Користим ову прилику да се захвалим Вама лично и сестринству које је учинило много за нашу децу из расељених крајева која су бежала пред НАТО бомбама. Неизмерно смо захвални јер је и наша Општина делимично посвећена мисији помагања православним народима, као и ширењу православних веза, где год се налазимо. Поред нашег посла, задатак нам је и да ојачамо духовну везу између српског, грчког, али и руског народа. Сваке године, захвујући поверенику манастира Хиландар Милошу Стојковићу, по два пута одлазимо на Хиландар, а жеља нам је да сваки становник са територије општине Чајетина и шире, бар једном посети Хиландар и друге светиње у Грчкој”, закључио је Стаматовић.

Манастир свете Лидије из Аспровалте познат је и по томе да у оквиру њега постоје радио и телевизија са националном фреквенцијом у Грчкој, као и штампарија у којој је као поклон српском народу штампано 20.000 примерака публикација „Распето Косово“. Реч је о мисионарској телевизији која се гледа у целом свету и која промовише православне вредности.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета