OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шесторо мртвих у саобраћају за ускршње празнике, „црна статистика“ упозорава – опрезно за 1. мај

У четири празнична дана шест особа је изгубило живот у саобраћају, било је 16.000 прекршаја, а 800 људи село је за волан под дејством алкохола. То су подаци полиције која је ових дана у појачаној контроли. За 1. мај страда три пута више људи него других дана, каже директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је ове године за ускршње празнике погинуло шест особа – четири у путничким возилима, један пешак и један бициклиста.

Напомиње да су пешак и бициклиста страдали у дневним условима, и да је пешак погинуо на пешачком прелазу.

„Сви су чекали задњи тренутак па кренули, па су се створиле гужве. Гужве су биле и због неколико саобраћајних незгода на ауто-путу, као и због одређених радова“, рекао је Пешић.

Пешић је указао и на незгоду у Сомбору, у којој су четири особе, које су биле везане појасом, лакше повређене, док је једна особа, која није имала појас, погинула.

Пред предстојеће првомајске празнике, упозорава грађане да возе безбедно.

„За 1. мај прошле године, тог дана је погинуло седморо људи, другог још двоје… Три пута више људи за 1. мај страда под утицајем алкохола“, рекао је Пешић.

Ауто-пут најбезбеднији, Ибарска магистрала најкритичнија
Истиче да је ауто-пут деоница која је најбезбеднија, док је у Србији најкритичнија деоница и даље Ибарска магистрала.

„Без обзира на то што имамо ауто-пут до Чачка, тај део од Чачка ка Новом Пазару, и од Чачка ка Златибору су критични“, рекао је Пешић.

Наглашава да се број страдалих у саобраћајним несрећама може смањити употребом безбедносног појаса.

„Полиција ради свој посао, врши контролу, али проблем је што и даље има људи који се везују најчешће због полиције, а не зато што имају исправан став, што знају значај сигурносног појаса. Уколико би сви користили безбедносни појас, годишње би у саобраћају гинуло сто људи мање“, каже Пешић.

Истиче да је последњих година порастао проценат употребе појаса – пре 2013. то је било 68 одсто, а сада је 84 одсто на предњим седиштима.

„Оно што је поражавајуће је што је позади сада само око 20 посто, у развијеним земљама је 99 одсто употреба појаса“, истиче директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Објашњава да је употреба појаса основни систем заштите, будући да и ваздушни јастук, уколико се активира а нисмо везани појасом, може да нас убије.

„Статистика ове година каже да смо мање безбедни, страдала је 21 особа више него прошле године“, рекао је Пешић и истакао да је, нпр. прошле године погинуло 12 младих људи, док је ове године погинуло тридесет двоје.

Деца су угрожена на улици
Напомиње и да се променила статистика када је реч о деци – с обзиром на то да су последњих 15 година деца најчешће страдала као путници у аутомобилима, те да се много радило на едукацији родитеља о употреби седишта и безбеднијој вожњи за децу.

„Данас нам деца страдају као пешаци. Проблем је што системски не радимо са децом. Саобраћајно образовање од првог разреда, то је кључ“, каже Пешић.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА