14.8 C
Uzice
мај 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI UŽIČKE VESTI

Šesto veče pozorišnog festivala – MOJA FABRIKA, Bosansko narodno pozorište, Zenica

Šesto veče pozorišnog festivala (subota, 18.11., 19:30, Velika scena), rezervisano je za predstavu MOJA FABRIKA, koju po tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić izvodi Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

Predstava Moja Fabrika prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali. Oni nešto mlađi, pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje. Indiferentna sadašnjost, natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost. Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje povijest svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jest da je u njezinoj srži radnička obitelj koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička obitelj zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad.

Tokom procesa pripreme predstave, otkrivali smo razne činjenice, događaje i ličnosti koji su obilježili Zenicu i Fabriku. Nije bilo moguće ispričati sve te priče, no nadamo se da će naša publika nastaviti ono što su knjiga i predstava započele – u prošlosti otkrivati vlastitu povijest i identitete koje ona krije, kako bismo ih u budućnosti nastavili graditi i čuvati. Fabriku i Zenicu obilježili su heroine i heroji, slikari, voće, pjesnici, mlinovi za kafu, muzički bendovi, kafane, superjunaci, filmovi, glumice, špijuni, menza, ljubav, čudnovate mašine, različitost, humor, rad i mnoge druge stvari. Ova predstava je zajednička intimna monografija u kojoj smo se pokušali prisjetiti svih stvari koje smo natenane, jednu po jednu, zaboravljali.

Emina Omerović, dramaturg

U predstavi igraju Adis Mhenović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić. Dramaturg predstave je Emina Omerović, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

Ulaznice po ceni od 1000,00 dinara, mogu se kupiti na biletarnici pozorišta na dan izvođenja predstave.

Izvori:
http://www.bnp.ba/bnp/predstave/velika-scena/moja-fabrika
http://www.jpf.uzickopozoriste.rs/index.php/festival/predstave/item/649-moja-fabrika

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Stamatović: Ostajem u SzS, ako imaju neke primedbe – mogu da me isključe

Oglasna Tabla

Srbija uvodi surogat majke: Zvaće se „rodilje“ i moći će da dobiju naknadu do 15.000 evra

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno, povremeno s kišom

Oglasna Tabla