OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Septembar u OŠ „Dušan Jerković“ u znaku promocije kulturnih vrednosti

Međunarodni dani su prilika da se edukuje o pitanjima koja nas sve zanimaju, prilika da se ukaže na rešenja globalnih problema, ali i da se proslave i ojačaju dostignuća čovečanstva.

UNESKO moto Međunarodnog dana pismenosti ove godine bio je „Pismenost i višejezičnost“. Učenici VI  razreda OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu napravili su panoe i u svakom odeljenju školski bibliotekari su razgovarali 8. septembra 2019. sa njima o vrstama pismenosti i o glavnim karakteristikama višejezičnosti  u današnjem globalizovanom i digitalizovanom svetu. Iako možemo reći da živimo okruženi modernim tehnologijama i uprkos ostvarenom napretku, učenici su shvatili da čak i danas izazovi za opismenjavanje još postoje.

Učenici su upoznati sa vrstama i značajem pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava i da je unapređenje programa pismenosti u svetu put ka boljem i održivom društvu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2019. godinu proglasila je Međunarodnom godinom domorodačkih  (starosedelačkih, autohtonih) jezika. Razgovarali smo zato o tome da mnogi od ovih jezika nestaju alarmantnom brzinom, jer se zajednice koje ih govore suočavaju sa asimilacijom, prisilnim preseljavanjem, nedostatkom obrazovanja, siromaštvom, nepismenošću, migracijom i drugim vidovima diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Za učenike je neobično da uprkos postignutom napretku, izazovi za opismenjavanje i dalje postoje, a istovremeno se zahtevi za novim veštinama, potrebnim za rad, brzo razvijaju.

Međunarodni dan pismenosti, koji se svake godine obeležava 8. septembra, prilika je za sve ljude da uvide značaj pismenosti u svetu i razmišljaju o prevazilaženju preostalih  izazova (ne)pismenosti. Pitanje pismenosti ključna je komponenta UN ciljeva održivog razvoja i  Agende UN  2030, na čije ostvarenje bibliotekari mogu uticati.

Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari ove 2019, realizovali su kviz ,,Izazovi Evropskog dana jezika“, u kome su zajedno učestvovali učenici i nastavnici škole. Kroz pitanja koja su bila deo kviza obnavljalo se naučeno, sticala nova saznanja, ali i zabavljalo uz istovremenu promociju bogatstva jezika i kultura, a takmičarskog duha nija manjkalo. Prepoznavale su se evropske zastave i značenja skraćenica, tražilo se poreklo odomaćenih stranih reči u srpskom jeziku. Nekome se najviše dopala igra pogađanja jezika zadate strane reči, a neko se pomalo plašio prepoznavanja slika poznatih gradova. Neki su se podsetili na kojim jezicima su pisali poznati pisci.

Učenici su bili podeljeni u šest takmičarskih grupa, a svaka grupa imala je po jednog petaka, šestaka, sedmaka i osmaka, i jednog nastavnika. Publika,  učenici i nastavnici, uživali su u pitanjima koja su i sami rešavali. Zadaci su bili, pre svega, interesantni i zabavni, ali moglo se znanje proveriti, obnoviti, pa i nešto novo naučiti.

Učesnici i publika pokazali su da jezik, kultura i umetnost nemaju granica. Zabavili smo se i naučili nešto novo, kroz takmičenje i zajednički rad i trud.

Svake godine  aktivnosti OŠ “Dušan Jerković” dodaju se  u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika.Na ovom sajtu moguće je i glasanje,a kviz koji je ovim povodom bio organizovan nalazi se na linku: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Vršnjačkim učenjem učenici VIII razreda OŠ „Dušan Jerković“ svoje drugove VII razreda upoznali su sa starim užičkim zanatima, koje su proučavali povodom Noći istraživača. Ovu aktivnost bibliotekari škole i nastavnica Milanka Nikolić Ivić povezali su i sa Danima evropske baštine. To je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji, a cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna. Na ovaj način  učenici su se uključili i promovisali različitosti kulture, običaja i tradicije.

Ova aktivnost može se povezati i sa profesionalnom orijentacijom, preduzetništvom, bitno je da su učenici istraživali svoju okolinu, svoj grad, upoznavali kulturnu baštinu neposredno oko sebe i otkrivali svoje poreklo, učili kako se živelo i radilo u prošlosti. Bila je to još jedna prilika da učenici otkriju nešto novo i da osmaci sedmacima približe kulturnu baštinu na što zanimljiviji i pristupačniji način. Videla se  prezentacije o najstarijoj užičkoj porodici sajdžija, kako i gde je nastala čuvena komplet-lepinja, kako su radili stari krojači i obućari, a na kraju i neobičan video intervju o pčelarstvu.

Promovisanjem i popularizacijom baštine među učenicima osoblje ove škole podstiče ih da i oni postaju zaštitnici nasleđa, uviđaju tradicionalne vrijednosti i tako budu inicijatori novih ideja.

Cilj ove aktivnosti je da podizanjem svesti o značaju sopstvenog okruženja i kulturnog nasleđa u njemu, i drugi učenici biti inspirisani da se brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom nasleđu. Potencijal koji nudi kulturno nasleđe je ogroman i koristi svima. Poštovanje, ljubav i briga za naše zajedničko kulturno nasleđe doprinose boljem shvatanju naše sadašnjosti, kao i kreiranju naše budućnosti.

Septembarske aktivnosti u OŠ “Dušan Jerković” pored druženja donele su i zanimljivo, nadalje i inspirativna saznanja, a sigurno je i da vannastavne aktivnosti ostaju dugo u đačkom sećanju.

Izvor: pasaz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

Oglasna Tabla

19 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

TAČNO PRE 60 GODINA: Na današnji dan, 7. avgusta 1960 godine otvorena je užička plaža

Oglasna Tabla

Guča 2020. bez Sabora: Kako Srbi pišu istoriju

Oglasna Tabla

Jedan od smešnijih srpskih izraza „Nadrljao kao Žuti“, potekao je iz veoma tužne priče o mladiću neupućenom u naše običaje

Oglasna Tabla

Od Užica 300.000 dinara za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Maline u čokoladi: Neodoljive domaće praline koje ćete obožavati (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada preduzeća

Oglasna Tabla

MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera

Oglasna Tabla