Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Sentimentalno putovanje tragom ćire kroz kanjon Đetinje“

U  izložbenom prostoru Narodnog muzeja Užice u Jokanovića kući, otvorena je izložba poznatog užičkog akademskog slikara Radomira Vergovića pod nazivom „Sentimentalno putovanje tragom ćire kroz kanjon Đetinje“.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice izrazila je posebno zadovoljstvo što je Vergović tokom svog plodnog i uspešnog rada, u užičkom Narodnom muzeju izlagao više od deset puta.

Uz podsećanje da se Vergović u mladosti bavio gimnastikom, glumom, ilustracijom, karikaturom, plakatom, grafičkim dizajnom, ona je naglasila i da je osamdesetih godina  uradio i nekoliko munumentalnih mozaičkih kompozicija, u Komercijalnoj banci, Glavnoj pošti, „Dunav osiguranju“ i tadašnjoj Vojvođanskoj banci.

“Sasvim je sigurno da je prekretnica u njogovom živtou 1961. godina kada na Akademiji za primenjene umetnosti upisuje slikarstvo u klasi profesora Vinka Grdana. Po završetku studija počinje da radi u Vestima kao tehnički i likovni umetnik, da bi nakon 11 godina bio izabran za direktora štamparije “Vesti” na Beloj Zemlji. 1972. godine primljen je u članstvo ULUPUSA, izlaže grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrad i priznanja, zlatna značka kulturno prosvetne zajednice Srbije, nagrada za životno delo ULUPUSA, povelju Grada Užica za doprinos razvoju grada. Za Užice on je prepoznatljivo gradsko lice, lice koje uvek iznova iznedri i stvori nešto novo.”

Izložbu koju čini 16 slika u tehnici suvi pastel  otvorila je viši kustos Narodnog muzeja Užice, istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović.

“Odavno nismo videli izložbu pastela koji su rađeni na crnoj podlozi. To je upravo bio idealan medij da se te silne emocije koje nosi ova izložba iskažu u punoj blistavosti snažnih, čistih boja. Vergović je, inače, poznat kao veliki kolorista, a na ovim slikama dominiraju harmonije zelenih i ljubičastih tonova što su boje sa snažnim prizvukom ezoterije, odnosno, prirode. Čistota i ubedljivost emotivnosti ovde su živa, snažno prisutna osećajnost, ma koliko se moglo pričinjavati da ju je vreme utišalo ili prevarilo”.

“Čast je biti sa ljudima koje je umetnost okupila uprkos strahovima i zlu koje nas okružuje. Večeras sam vas pozvao na jedno malo putovanje kroz fascinantan, božanstveni dar prirode koji je nama dat na radost, uživanje za zdravlje i za čuvanje. Pokušajmo na ovom putu da se setimo nečeg lepog što smo imali, što smo doživeli. Potražimo u sebi neko osećajnost, valjda nije nestala u našoj trci i jurnjavi na vetrenjači. Imamo li još ljubavi, čovekoljublja, prijateljastva, vere, tolerancije, jer ako to imamo onda smo pobedili svako zlo”, istakaa je obraćajući se prisutnima Radomir Vergović.

Izložba „Sentimentalno putovanje tragom ćire kroz kanjon Đetinje“ u jokanovića kući biće otvorena do 6. oktobra.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

И данас киша, не заборавите кишобран

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предложени буџет за 2023. годину 4,6 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Полуподземни контејнери за отпад на шест локација у граду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Студент Михаило из Ужица направио спас за планинаре, на Тари никао СОС еко-бунгалов: Није велик, али је бесплатан и има све што је потребно за преживљавање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Могућ прекид грејања у делу Видовданске улице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге “Писма плавооком”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већем делу Србије данас киша, температуре од 4 до 14 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА