5.5 C
Uzice
новембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

SEME TIKVE GOLICE I NJEGOVO ULJE – MALO SEME PUNO ZDRAVLJA

Govorili smo već o bundevi i njenim svojstvima, naročito ako se konzumira zimi, kada je mali broj vrsta svežeg voća i povrća. Tada smo samo spomenuli seme ove neverovane biljke koje je podjednako zdravo za organizam i može se konzumirati u različitim oblicima.

Korisna svojstva

Predugačak je spisak svih onih korisnih svojstava golice. Kao što smo napomenuli, puna je korisnih minerala i vitamina. Među najzastupljenijima je svakako magnezijum, pogodan za srce i kosti. Zatim u velikoj količini po gramu zastupljen je zink, blagotvoran za jačanje imuniteta i sprečavanje upala i infekcija. Cink dokazano poboljšava raspoloženje, san i sprečava nervozu, što posredno vodi do boljeg zdravlja nerava i srca.

Treba spomenuti i omega 3 kiseline, kao i „dobar holesterol“ koji smanjuje nivo lošeg horesterola u organizmu. Utvrđeno je da sadrži alfa-linoleumsku kiselinu (ALA) koja pozitivno deluje na zdravlje i uništava ćelije raka, naročito onih ćelija koje nastaju na prostati. Seme golice dokazano smanuje simptome dijabetesa, snižava nivo šećera u krvi i potpomaže organizmu da se izbori sa posledicama dugogodišnjeg dijabetesa.

Ženama u postmenopauzi pomaže smanjivanjem simptoma pod uticajem hormona, ali svakako je od koristi i smanjenje nivoa holesterola koji se povećava u ovom periodu. Konačno, utvrđeno je da sastojci golice prečišćavaju jetru, a sadrže i specijalnu supstancu triptofan koji dokazano poboljšava spavanje, a time opet poboljšava zdravlje.

Priprema i konzumacija

Kao što rekosmo, seme može biti sjajna grickalica, koju svi volimo. Međutim, naša navika da ispečemo bundevino seme pa jedemo sredinu nije baš dobra jer ne iskorišćava sve korisne sastojke ovog semena. Najbolje je bundevino seme konzumirati sveže, sirovo i u tom slučaju proveriti da li je dobro osušeno i da nema buđi ili vlažnih mesta. Može se i termički obraditi, ali u tom slučaju najviše na temperaturi od 750C, ne duže od 20 minuta. Jedino tako ćete osušiti seme, a da ga ne obradite termički toliko da izgubi korisna svojstva.

Ulje semena tikve golice

Kao i svako seme i golica može biti iskorišćena za spravljanje ulja. Ovo ulje bogato svojstvima, mineralima i korisnim vitaminima po sastavu je slično ulju semena crnog pirinča. Dobija se hladnim ceđenjem, bilo od sirovog semena, bilo od blago pečenog. Pogodnije je konzumirati od svežeg semena, jer je tada zadržalo sva antioksidansna svojstva, međutim, od pečenog će imati intenzivniji ukus i poboljšaće obrok.

Praktično sve ono što smo nabrojali kao korisna svojstva semena golice važi i za ulje spravljeno od ovog semena, ali treba dodati još nekoliko veoma bitnih svojstava. Golica je svuda prepoznata kao važno seme u borbi protiv raka prostate i uopšte za zdravlje prostate u svim životnim dobima. Pored toga, utvrđeno je da ovo seme smanjuje efekte zračenja na organizam i jača ćelije u borbi protiv raka.

Neka istraživanja utvrdila su da ulje bundevinog semena deluje veoma pozitivno na rast nove kose. Interesanto je da je istraživanje pokazalo da redovna konzumacija ovog ulja poboljšava rast kose i do 40%, a da mnogi muškarci to i ne znaju pa novac daju na skupe preparate.

Kao što bundevino seme poboljšava raspoloženje i vraća san, tako i ulje može delovati pozitivno na nerve ali i mentalno zdravlje. Treba dodati i blagotvorno dejstvo na srce, jetru i kosti, i svakako veliku količinu antioksidanasa koji povoljno deluju na zdravlje i imunitet.

Preporučuje se konzumacija u hrani ali nikako termička obrada, jer se time gube sva svojstva. Najbolje je dodavati ga salatama, ali može se mešati sa drugim uljima ako vam ne odgovara ukus. Neki ga uzimaju svakoga jutra na prazan stomak, ali treba imati u vidu da je ulje koje se konzumira ovako specifičnog ukusa i može smetati ako niste navikli na to.

Poreklo

Inače i golica i njeno seme poznate su u Americi od davnina, još pre doseljavanja Evropljanja tamo. Šta više, pretpostavlja se da su prvi Evropljani i odneli uje u Evropu i tako raširili i na Aziju. I dan danas su Amerika i Meksiko najveći proizvođači bundeve i njenih produkata. Ako je tako, nemamo razloga da ne verujemo u njena blagotvorna svojstva.

Izvor:kodren.com/Autor Dragana Ranđelović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla