ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Село Мишчићи родно место Светог Саве, дуго је зарастало у коров а сада се ту гради храм посвећен великом светитељу

На само пар километара од Новог Пазара у подножју планине Голије у чувеној Дежевској долини сместило се село које једва да броји две стотине становника, а за које се може рећи да је једно од најважнијих за целокупно постојање Срба и српства, наводи агенција РИНА.

Мишчићи су место где се 1175. године родио Свети Сава, ту је почело стварање средњовековне државе, а сваки камен и грумен земље сведоци су давне историје. Тим путевима ходио је родоначелник династије Немањића, али и његови синови Немања, Вукан и Растко.

„Према народном предању када се Стефан Немања враћао из ратног похода, његова супруга Ана дочекала га је у овом месту држећи у рукама тек рођеног Растка. Кад га је угледао он га је узео у руке и говоро „мишче моје мало, мишчићу мој“ и тако је ово село и добило име Мишчићи“, започиње причу за РИНУ парох дежевски Иван Јеремић.

Упркос немерљивом историјском значају овог села, дуго је бивало потпуно заборављено од свих, а српска народна баштина зарастала је у коров. Да се у њему родио један од највећих српских светитеља подсећала је само табла на улазу и мали крст постављен тамо где је била родна кућа Немањића. Међутим, последњих година то се, на сву срећу, коначно мења а ово место добија пажњу коју заслужује. Захваљујући верујућем народу уз благослов Епархије рашко -призренске и велику помоћ државе, почело се за изградњом храма у Мишчићима који ће бити посвећен управо Светом Сави.

„Ово ће бити заветни храм јер смо се заветовали да ћемо уз помоћ Божију завршити његову израдњу, да ће се овде обављати богослужење и да ћемо ширити оно шта је Свети Сава проповедао, учио и ширио веру православну. Почели смо са радовима захвљајући донацијама верујећег народа, како из Србије тако и из дијаспоре. Оно што нас радује јесте и што је држава препознала значај овог места, укључила се и обезбедила недостајућа средства како би градња била завршена. Очекујемо наставак грађевиснке сезоне и надамо се уз помоћ Божију да ће радови бити завршени до краја ове године“, изјавио је парох Јеремић.

У Дрезничкој долини се коначно надају да ће ово свето место, село Мишчићи, уз изградњу храма постати незаобилазна тачка дечјих и ђачких екскурзија, како би млади нараштаји видели одакле је све почело и упознали се са свим оним што су Немањићи и Свети Сава урадили за наш народ.

„Да би мирно живели у садашњости и успешно градили будућност, морамо знати нашу прошлост. Ко смо и одакле потичемо. Тако ћемо сачувати наш национални идентитет и заједништво. Од како је почео да се град храм, као и да је читава Дежевска долина живнула. Имамо младе људе који се враћају у село, оне који остају и овде одлучују да граде дом и породицу. Рађа се више деце и то је оно што нас радује. Некада су верници одавде морали ићи у храм у Новом Пазару, сада ће имати и своју Божију кућу“, нагласио је парох дежевски.

У плану је да уз храм буде изграђен и звоник у висини саме грађевине, дечје игралште у непосредној близини и визиторски центар. Мештани се надају, да ће село коначно живнути, јер не постоји боље и аутентичније место од Мишчића на ком српски ђаци могу боље научити српску историју и све о династији Немањића. Ова регија има огроман потенцијал кад је у питању верски туризам, јер се у близини налази и Црква Светог Петра и Павла, манастири Сопоћани, Ђурђеви ступови и Црна река.

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА