-2.3 C
Uzice
18 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Selo Gvozdac traži spas na Spasovdan

U pojedinim selima Spasovdan je preslava i prilika da se porodica okupi na imanju predaka. Mladi u zaseocima oko Bajine Bašte trude se da opstanu na selu, rađaju se deca, ali za dalji opstanak tih sela neophodno je poboljšanje uslova života.

Jovana Jovanović je pre četrnaest godina odlučila da zasnuje porodicu nedaleko od Bajine Bašte. Iz centra varoši otišla je zbog ljubavi, i odabrala život na selu.

 „Za sada imam troje dece, ćerkicu od jedanaest godina, devet godina i sina od pet godina. Za dalje – videćemo“, kaže Jovana Jovanović iz sela Gvozdac, zaseok Lozanj.

Jovana kaže da na selu druguje i sa četiri mlade Beograđanke, koje je u Gvozdac takođe dovela ljubav. Do zaselaka gde ima života i ljubavi stiže se makadamom kojim su dolazili preci, a odselili se mnogi potomci.

„Bez puta, bez vode, bez posla, bez ičega, eto. Nema posla, nema ništa i gotovo, zato su i otišli“, priča Ljubiša Kuzmanović iz sela Gvozdac.

Godine 2014. taj kraj kroz koji protiče Drina bio je pogođen poplavama, dok su se po brdima pokrenula brojna klizišta, neka i u Loznju.

Pre četiri godine klizište je zatrpalo put. Od tada žitelji ovog zaseoka moraju da ručno prenose maline i šljive, jer ni poljoprivrednom mehanizacijom ne mogu do svojih imanja.

Taj kraj ipak ima budućnost, jer ima dosta mladih bračnih parova, stasava više od pedestoro dece. Petogodišnji Marko kaže da voli život na selu, a zna i šta će biti kad poraste – kuvar.

Pored dece koja stasavaju, očekuju se i prinove. Čeka se dugo i na put, vodu, stabilnu struju. Milivoje je kupio i postavio betonsku banderu sam, ali nije stručan da zameni dotrajale žice, od kojih najviše strepi.

„Ima pet godina kako molim. Išao sam i ništa znači. Više je u godini nemamo nego što imamo“, dodaje Milivoje Jovanović.

Uprskos svim problemima, mladi imaju gvozdenu volju da ostanu na selu. Gvozdac preslavljava Spasovdan, s nadom da će država pomoći u spasavanju sela u kojima ima ljubavi i života, ali sve drugo nedostaje.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Preko 90 prijavljenih za plivanje za Časni krst u Užicu!

Oglasna Tabla

POKS će predložiti Skupštini da razmotri da nepušači u Srbiji imaju duži odmor

Oglasna Tabla

Užice za odbranu svetinja: Moleban i litija u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 18. januar

Oglasna Tabla

Данас је Крстовдан

Oglasna Tabla

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Oglasna Tabla

I Lazić iz Radničkog se vraća u svoj grad i klub

Oglasna Tabla

Preminuo povređeni radnik iz Ivanjice

Oglasna Tabla

Titove dugove plaćaćemo još dve decenije: Evo kome Srbija najviše duguje

Oglasna Tabla