ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Село Доброселица на 900 метара надморске висине крије невероватан драгуљ

Чајетина – Да планина Златибор није само централни трг и зграде које се граде свуда наоколо показује и прави драгуљ природе смештен у подножју јужног обода Равног Торника. У живописном селу Доброселица сакривена у шуми већ вековима одолева зубу времена пећина Прераст, у народу знана као Шупљица. Удаљена је од Златибора 23 километра, а пут води преко Водица затим превоја Преседа, одакле се пут спушта до јућног отвора Прерасти који је смештен на 900 метара надморске висине.

„Пећина на јужној и северној страни има два отвора удаљена један од другог око 50 метара, док је просечна висина пећине око 15 метара. Кроз пећину тече поток, некадашња понорница, за који се претпоставља да је ерозивно утицао на пећину“, кажу у Туристичкој организацији Златибор.

Природни камени мост у селу Доброселице на јужном ободу планине Златибор представља једини такав геоморфолошки објекат у западном делу Србије и увршћен је у листу националног геонаслеђа. Он такође спада и међу шест највећих природних камених мостова у Србији са дужином од 48 метара, ширином од 12 метара, висиног горњег улаза од 12 метара, а излаза 16 метара.

„Овај природни мост представља праву природну реткост и због тога привлачи изузетно велику пажњу туриста, пре свега планинара, а неизоставан је и његов велики значај за науку“, поручују из локалне Туристичке организације.

Извор: РИНА/фото: РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА