14.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

SEDMI FESTIVAL „SVET MUZIKE“ U MUZEJU NA OTVORENOM „STARO SELO“ U SIROGOJNU

Festival „Svet muzike“ se ove godine sedmi put održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja i sviranja.

Na festivalu „Svet muzike“ ove godine nastupiće:

12.08. 2017.
13.00 časova
SLOBODAN TRKULjA
Slobodan Trkulja (rođen 29. maja 1977. u Odžacima) je srpski muzičar, multi-instrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja sa svojim sastavom „Balkanopolis“ izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana ali na nov i moderan način. Njihov zvuk na zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani „Moderna tradicija Balkana“. Za poslednjih 10 godina, pod uticajem zvuka „Balkanopolisa“, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama.
Trkuljinu muziku opisuju kao „savremenu i umetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog džeza i fuzije“, „asimetričnih taktova Balkana i udarnih ritmova modernog fanka“, koja ishoduje „neviđenim primerima ritmičnih vatrometa“.
Na njegovim albumima ima pesama od popa preko etna i ambijentalne muzike do džeza i fanka. Sarađivao je sa muzičarima raznih provenijencija u Srbiji: Kornelijem Kovačem, Vasilom Hadžimanovim, Banetom Krstićem, Lajkom Feliksom, pomogao u osnivanju i kreiranju zvuka Sanje Ilića i „Balkanike“, sa odsecima za etnomuziokologiju novosadske i beogradske Akademije umetnosti, kao i sa muzičarima poput Avišaj Koena, Dika Otsa, Petera Herbolchajmera, Marize, Josipe Lisac …
„Jedna od karakteristika tradicionalne muzike je da je sentiment pesama toliko prepoznatljiv da uopšte nije potrebno znati jezik da biste razumeli pesmu. Ova muzika komunicira na nivou emocija, na nekom pra jeziku, Božijem jeziku, bliskom svakom ljudskom biću. Zato je toliko cenjena. Pesme koje pevam i sviram su podjednako doživeli ljudi u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama u kojima su ih slušali.”
Slobodan Trkulja

13.08.2017.
13.00. časova
E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra)
E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) donosi neobičnu simbiozu tradicionalnih melodija Balkana, afro i fjužn džez muzike.
Spoj jazz vokala Milice Dobrić, upečatljivosti zvuka i savremenog pristupa tradicionalnim notama i njenih saradnika, Stevana Milijanovića na klavijaturama,koji je uradio aranžmane za skoro sve pesme,Aleksandra Jovana Krstića na flauti i kavalu, Armanda Mesaroša na basu, Alekse Milijanovića na bubnjevima i perkusioniste Aleksandra Alempijevića, novim i nadasve neobičnim tonom boji šarenoliku world music i modernu džez scenu.
Imali su više uspešnih nastupa na festivalima svetske muzike u zemlji i regionu

13. 30. časova
„Beogradski Jazz Trio“ sa gostima
Na inicijativu doajena jugoslovenske jazz scene,bubnjara Miodraga-Đina Maljokovića, a po uzoru na svetski poznati jazz ansambl “ Art Blakey and Jazz Messengers “ u Beogradu je 2008. godine osnovan ansambl „Beogradski Jazz Trio“. Već sledeće godine u saradnji sa PGP-RTS, ansambl snima svoj prvi album “ I love you “ koji iste godine po oceni džez kritičara biva proglašen džez albumom godine.Od tada pa sve do danas , ansambl nastupa na svim značajnim domaćim festivalima: „ Mermer i zvuci“- Aranđelovac, „Mokranjčevi dani muzike“ -Negotin, „Festival kulture“ –Knjaževac, „Kragujevački džez festival“ … Ansambl je imao i nekoliko humanitarnih nastupa kao i mnogobrojne džez radionice . Kuriozitet ovog ansambla je da ansambl nikad ne nastupa u istom sastavu već prema trenutnoj inspiraciji vođe ansambla, ali uvek sa vrhunskim muzičarima. Ovoga puta glavna inspiracija im je “ etno džez „.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla