OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sedam medalja za sedam đaka Matematičke gimnazije

Na međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike u Kazahstanu naš tim osvojio pet zlatnih medalja, po jednu srebrnu i bronzanu.

Briljantnim uspehom koji nadmašuje dosadašnje zavidne rezultate na Žautikovskoj olimpijadi u Kazahstanu iz matematike, fizike i informatike daroviti učenici Matematičke gimnazije otpočeli su novi, ovogodišnji niz nastupa na prestižnim internacionalnim smotrama znanja. Ovo međunarodno nadmetanje čiji organizatori svakog januara, evo već 17 godina, biraju, pozivaju i okupljaju najuspešnije đačke timove prvi put je održano na daljinu. Sedam đaka jedinog srpskog tima, među 146 ekipa iz 20 država, zavredelo je sedam medalja, i to pet zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu.

Znanjem matematike naši đaci Miloš Milićev, Uroš Colović i Igor Engi nisu osvojili manje od zlata. Istu medalju iz fizike zavredeo je Dušan Beguš, a bronzanu Petar Samardžić. Iz informatike malo je falilo da ovoga puta oba predstavnika Srbije budu među prvonagrađenima. Zlato je pripalo Mateji Vukeliću, a za nijansu jednak uspeh izmakao je srebrnom Jovanu Benginu. Ukupan rezultat tima prestoničke škole od nacionalnog značaja približan je onom iz 2017. godine, kada je ekipa Matematičke gimnazije takođe osvojila sedam odličja (pet zlatnih i dva bronzana), ali u konkurenciji od 60 ekipa iz 17 država. Pamti se iz te godine neverovatan uspeh tadašnjeg gimnazijalca Pavla Martinovića koji je osvojio specijalnu nagradu za briljantno i originalno rešenje najtežeg zadatka. Njegovim stopama nastavljaju nove generacije blistavih umova ove kuće znanja.

– Žautikovska olimpijada veoma je ozbiljno takmičenje na kome ne može da učestvuje bilo ko. Svake godine tu su najbolje ruske ekipe, što na jeziku matematike znači svetska sila u ovoj nauci. Uvek su tu i učesnici iz Rumunije, Bugarske i Kazahstana. A ove godine bilo je još ozbiljnije. Učestvovalo je 1.006 takmičara, što je gotovo dvostruko više nego lane, a među njima i đaci iz Indonezije i Irana. Mislio sam da smo prethodnih godina, u odnosu na dosadašnje rezultate, kao tim dosegli najbolji uspeh. Đaci su opet pomerili standarde. Ovo je drugi put da imamo tri zlatne medalje iz matematike otkako, po pozivu, učestvujemo na ovom takmičenju što je neverovatno – objašnjava za naš list prof. dr Boban Marinković, lider tima.

Gimnazijalcima Matematičke, kao spoljni saradnik škole, on je profesor linearne algebre i analitičke geometrije, a inače predaje matematiku na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Prvi put tri zlata iz matematike, kao fantastičan uspeh na Žautikovskoj olimpijadi, ostvarila je ekipa kada je Pavle Martinović dobio specijalnu nagradu. On je i ove godine, neformalno, bio deo ekipe, kao prevodilac zadataka.

− Moj je plan da Pavle od sledeće godine bude vođa tima, za to ga spremam. Dosta sam ja vodio, šest punih godina od ukupno osam koliko učestvujemo u ovom nadmetanju. Za mene je ovogodišnji uspeh ubedljivo najveći do sada. Nijansa je falila da iz informatike budu dve zlatne medalje. Jovan Bengin kome predajem ove godine je sjajan. Napravio je mali previd koji ga je koštao zlatne medalje, trebalo mu je pet minuta više, jer ovde nema reči o neznanju. On je i prošle godine na istom takmičenju osvojio srebrnu medalju, ove mu je zlatna izmakla iz ruku, ali sad je treći razred i imaće šansu i sledeće godine da se domogne zlata koje zaslužuje – kaže profesor Marinković.

Da je ovogodišnje učestvovanje gimnazijalaca Matematičke zapravo i najuspešnije do sada na olimpijadi u Kazahstanu naglašava i Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije. Kaže da đacima nimalo nije bilo lako, naročito u datim okolnostima koje su nadmetanje zbog pandemije izmestile u onlajn okruženje.

– Od svakog organizatora svetskog takmičenja dobijamo posebne instrukcije, kakvu opremu treba da imamo, kako da je postavimo. Za ovu olimpijadu traženo je čak da se postave kamere u hodnicima, da se sve snima po strogim instrukcijama. Kad su u Kazahstanu, takmičari dobiju svojih pet minuta da neposredno sa pregledačem razjasne nedoumice, objasne zbog čega smatraju da je njihovo rešenje tačno. Sad se sve skenira, piše, šalju se mejlovi, iščekuju odgovori i sve je to dodatni stres za učesnike. Sve se dobro završilo. Na kraju smo se i smejali zaključujući da nam je lakše i tri dana ako treba da putujemo do Kazahstana nego da se razjašnjavamo mejlovima – iskrena je Katićeva.

Napominje da su i sada plaćali kotizacije za učešće, bili prinuđeni da kupe propisanu opremu da bi mogli da učestvuju u ovom međunarodnom takmičenju, jer je inače nisu imali. Kad se svede račun, trebalo je gotovo isto novca kao i da je ekipa otputovala u Kazahstan. Kao i svih ranijih godina, dobro im je došla podrška „Telekoma Srbija” koja učenike Matematičke gimnazije prati otkako učestvuju na ovom nadmetanju.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bravo Srbijo! prikupljen novac za malog Petra iz Kragujevca!

Oglasna Tabla

Načelnica Doma zdravlja: Zaražene bebe iz Arilja nemaju upalu pluća

Oglasna Tabla

Mladi policajac spasao šestomesečnu bebu iz zaključanog auta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dobrodošlica za nove investitore

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu od virusa kovid-19 obelo 116 osoba

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Za sada bez novih mera, konačna odluka u petak!

Oglasna Tabla

Obaveštenje o plaćanju usluge zakupa i održavanja groblja

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano 315 covid pacijenata

Oglasna Tabla