14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sedam Arhangela: Značenje anđeoskih imena i njihova uloga u povezivanju Boga i čoveka

Poštovanje anđela potiče iz judeohrišćanske tradicije. Stvoreni su pre čoveka, prate nas tokom odrastanja i raduju se svakom našem uspehu. Iako postoji hiljade anđela, samo njih sedam je poznato po imenu. Značenje njihovih imena govori o jakoj vezi sa Bogom. Najpoznatiju su Mihailo i Gavrilo, a među sedam argangela spadaju i Rafailo, Urilo, Salatilo, Jegudilo i Varahilo.

1.MIHAILO

 

Na hebrejskom jeziku njegovo ime znači “onaj koji je kao Bog”. Njega je Bog prvog stvorio i on je bio zapovednih nebeske vojske u borbi protiv Lucifera kojeg je i pobedio.

Najvažniji Mihailov zadatak je da pobedi zlo u nama. Obraćamo mu se kada nam je potrebna nova snaga, motivacija, vera u sebe i kada preispitujumo svoju svrhu života.

Arhangel Mihailo

2. GAVRILO

Ime ovog arhangela znači “Bog je moja snaga”. On jeglasnik koji ljudima saopštava Božije poruke i odluke. Najvažnija vest koju je ljudima preneo je da će Marija roditi Isusa.

Njemu se obraćamo kada nam je potrebno usmerenje, u trenucima promena u životu i kada osećamo da nam nebo nešto govori ali ne možemo da razumemo šta tačno.

 

Arhangel Gavrilo

3. RAFAILO

Njegovo ime znači “Bog leči”. Smatra se moćnim isceliteljem ljudi, ali i životinja. Prema verovanju, on dolazi na mesto gde je pozvan, ali ne može da pomogne ako ne postoji dobra volja kod čoveka. Hrišćani takođe veruju da samo njegovo prisustvo ima umirujuće dejstvo po prisutne. Biblijski je povezan sa putovanjima i smatra se zaštitinikom slepih, lekara i putnika.

Obraćamo mu se kada želimo brže ozdravljenje i dobro zdravlje ili kada želimo da nas čuva dok smo na putu.

rafailo

4. URILO

Njegovo ime znači “Božija svetlost”. Smatra se jednim od najmudrijih anđela, donosiocem velikih ideja i dubokoumnih spoznaja.

U Bibliji, poslat je proroku Ezri kako bi mu objasnio vizije o dolasku Mesije. Pravoslavci ga smatraju zaštitnikom žita nakon jeseni, takođe i onim koji je nadgledao progon Adama iz raja.

Njemu se obraćamo kada se nađemo pred problemima koji nam izgledaju nerešivo, duhovnim izazovima i potrebom za dubokoumnom spoznajom.

urilo

5. SALATILO

Njegovo ime znači “molitva Bogu“, on je anđeo koji moli Boga za sve ljude i pobuđuje molitvu u samom čoveku. Prikazuje se pognute glave i oborenog pogleda, savijen nadole sa rukama preko grudi u molitvenom položaju.

Arhangel Salatilo

6. JEGUDILO

Njegovo ime znači “Slava Božija”. Veruje se da je savetnik i zastupnik vladara, sudija i visokih zvaničnika koji “rade za slavu Gospoda” i staratelj je o nebeskoj nagradi koja im je pripremljena.

Arhangel Jegudilo

7. VARAHILO

Njegovo ime znači “Božiji blagoslov” i on donosi ljudima blagoslov i blagodat od Boga.

Pravoslavci ga prikazuju kako drži belu ružu na grudima, ili ima latice ruže na odeći.

Arhangel Varahilo

 
 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla