ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sećate se Ognjena koji je iz nabujale Đetine spasao dete (3): Heroju iz Užica stiglo priznanje iz Moskve

Heroju iz Užica, dobitniku zlatne plakete našeg lista za „Najplemenitiji podvig godine“, stiže novo priznanje iz Moskve. Orden dodeljuje Fondacija socijalno-kulturne inicijative Svetlane Medvedeve

MARTA 2018. tadašnji maturant Ekonomske škole u Užicu Ognjen Damnjanović postao je heroj: iz hladne, nabujale Đetinje izvukao je trogodišnjeg dečaka koji je upao u reku. Za svoju hrabrost nagrađen je prošle godine prestižnom zlatnom plaketom „Najplemenitiji podvig“ u tradicionalnoj akciji „Večernjih novosti“. Ovih dana stiglo je novo priznanje, mladi Era dobitnik je ruskog ordena „Vrelo srce“, kojeg dodeljuje Fondacija socijalno-kulturne inicijative Svetlane Medvedeve, supruge Dmitrija Medvedeva, donedavno premijera Rusije.

Ognjen Damnjanović prvi je dobitnik ovog ruskog priznanja u Srbiji, a nagrada će mu biti uručena 2. aprila u Moskvi. Ognjen je predsednik saveta za omladinu i sport Srpsko-ruskog kluba Užice, koji neguje prijateljstvo dva bratska, slovenska naroda.

Nagrade će se ove godine dodeliti omladincima iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Mongolije, Tadžikistana, Češke Republike i Južne Osetije.

– Velika je čast i zadovoljstvo nas Užičana što je naš sugrađanin prvi koji će iz Srbije dobiti ovu nagradu – saopštio je Rusko-srpski klub iz Užica. – Zahvaljujemo se Ruskom domu u Beogradu na posredništvu i Fondu Svetlane Medvedeve na prepoznatom čovekoljublju i herojstvu koje je Ognjen iskazao. Upravo zbog navedenog, kao i njegovog rada i zalaganja u Srpsko-ruskom klubu Zlatiborskog okruga prepoznat je kao neko ko na pravi način iskazuje rodoljublje i patriotizam, i dobar primer omladini.

Podsetimo, tog martovskog dana Ognjen je šetao pored Đetinje, kada je čuo panično dozivanje majke, čije je trogodišnje dete upalo u ledenu planinsku reku. U odelu je skočio u reku, doplivao je do mališana i nekako ga izvukao na obalu. U borbi protiv brze, tada nabujale i vrlo hladne Đetinje pomoglo mu je pređašnje iskustvo: Ognjen gotovo nikad ne propušta plivanje za časni krst. Uz srce junaka, spremnost na izazov bila je već izgrađena.

Izvor: novosti.rs /  Foto Ž. Knežević

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила