7.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SEĆANJE NA ŽRTVE MARTOVSKOG POGROMA NA KiM (VIDEO)

AZURA

Članovi porodice nastradalih Srba, porodice koje su morale da napuste svoje domove, kao i predstavnici porodica čiji su članovi kidnapovani i još se vode kao nestali prisustvovali su parastosu u manastiru Gračanica.

Porodice Srba stradalih u pogromu na KiM: Tuga i ponos

Pre 13 godina u Kosovskoj Mitrovici u martovskom nasilju ubijeni su Borivoje Spasojević i Jana Tučev.

Eleonora Tučev Nedić, ćerka stradale Jane, kaže da je na današnji dan pre trinaest godina doživela nenadoknadiv gubitak, jer je ubijena njena majka. Ćerki je dala ime po stradaloj majci.

„To je jako veliki gubitak, jer majka je majka. Svako ima svoju bolnu tačku ja sam svoju bolnu tačku malo zalečila, jer ovo je njena unuka po njoj je dobila i ime tako da uz nju nalazim lek“, rekla je Tučev Nedićeva.

U Kolašinskoj ulici ispred zgrade hicem iz vatrenog oružja smrtno je pogođen Borivoje Spasojević čiji sin Dragan trinaest godina kasnije, držeći u naručju svoju ćerkicu, ističe da su mu osećanja nakon svega pomešana.

„Tuga i ponos. Tuga što ona (njegova ćerkica) nije upoznala dedu, što se 13 godina okupljamo i 13 godina niko nije kažnjen za organizovanje, a kamoli za činjenje. A ponos – tu smo, nećemo nigde da idemo – tako da život ne može da stane niti Srbi mogu da odu negde niti da nestanu“, poručio je Spasojević.

Povodom obležavanja martovskog pogroma u Gračanici su i predstavnici Vlade Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva spoljnih poslova, Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih osoba.

Godišnjica pogroma je obeležena i u Kosovskoj Mitrovici, gde su članovi porodica ubijenih i njihova rodbina, predstavnici vladine Kancelarije za KiM i lokalne samouprave prisustvovali parastosu koji je služen stradalima na Kosovu i Metohiji ispred „Spomenika istine“ u blizni glavnog Ibarskog mosta.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić poručio je da je srpski narod rešen da opstane na Kosovu i Metohiji i pored želje nekih da im to pravo ospore.

„Bilo je teških vremena, nije bilo lako. Danas smo složniji nego ikada, imamo otvorenu podršku države Srbije, Vlade Republike Srbije, da se nikada više neće dogoditi pogromi, oluje i ostali zločini“, rekao je Marić.

Naveo je da se danas na srpski narod više ne ide ruljom i batinama, već rezolucijama i paragrafima, što je, kako je ocenio, surova i tužna slika svakodnevice našeg naroda i pokušaj potpunog obespravljivanja i ekonomskog uništenja.

„Svakako, mi moramo da se sećamo Borivoja Spasojevića, Zlatibora Trajkovića, Jane Tučev, Dragana Nedeljkovića i ostalih naših stradalnika, jer njihova imena su opomena da bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom 17. marta 2004. godine“, rekao je Marić.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić naglasio je da Srbi traže istinu i da ono što se dogodilo pre 13 godina nikako ne zaboravljaju.

„Martovski pogrom ne želimo da se nigde u svetu dogodi i ponovi. Sedamnaesti mart 2004. godine nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni i u danima koji dolaze, jer se plašimo da je ovaj datum i dalje svakoga dana samo na drugačiji način“, rekao je Spirić.

„Moramo biti istrajni i ostati na putu, čuvati svoja ognjišta i biti svoji na svome. Jako je bitno da je država Srbija prisutna i da pomaže svome narodu i siguran sam da bez te podrške i čvrste veze nama nema budućnosti“, istakao je Spirić.

Danas se navršilo 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

U martovskom nasilju na KiM 2004. godine ubijeni su Borivoje Spasojević, Jana Tučev Dragan Nedeljković, Dobrivoje Stolić i njegov sin Borko, Boban Perić, Zlatibor Trajković i Nenad Vesić. 

Sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, iz aprila 2004. godine, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Izvor:rts.rs/pripremio: Andrija Igić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla