10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

CECA

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se širom sveta.

Dan sećanja na najveće žrtve u istoriji čovečanstva ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom koja je usvojena 2005. godine.

Za datum sećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic i tom prilikom oslobodili 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

U Srbiji se centralna državna komemorativna ceremonija održava u kompleksu nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom Sajmištu.

Preživele žrtve holokausta položile su cveće uza Zid smrti u nekadašnjem logoru smrti Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i tako počeli svečano obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Tome se pridružila i poljska avio kompanija LOT minutom ćutanja na letu iz Tel Aviva u Varšavu.

U borbama za spasavanje života poslednjih preživelih u Aušvicu, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

„Sećam se da su ušli u dečiju baraku neki vojnici u drugačijim uniformama sa crvenom zvezdom na kapi. Mi, deca, sedeli smo preplašeno. Atmosfera straha brzo je nestala jer smo dobili od njih jelo. Ukus kriške hleba namazane margarinom i šolju vruće kafe sa mlekom pamtiću do kraja života“, rekla je za poljsku televiziju TVN24 Lidija Maksimovič.

Državni Muzej logora Aušvic-Birkenau, koji se od 1947. godine stara o konzerviranju i očuvanju celog logorskog kompleksa u stanju u kom su ga zatekli crvenoarmejci pre 72 godine kako ne bi zamro nemi krik „Ne ponovilo se“ iz ruševina gasnih komora, otvorio je na 72. godišnjicu izložbu „Arheologija“ i javnosti prvi put predstavio zbirku ličnih predmeta žrtava holokausta iz arheoloških istraživanja na logorskom terenu 1967. godine.

Glavna državna ceremonija, uz učešće poljske premijerke Beate Šidlo i stranih državnih delegacija i zvaničnika, počinje u petak popodne pored ruševina gasnih komora, a završava tradicionalno Kadišem, jevrejskom molitvom za mrtve.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT uključio se ove godine u saradnji sa mladima iz fondacije „Iz dubina“ u odavanje pošte žrtvama holokausta, kada je jutros na letu iz Tel Aviva za Varšavu pilot obavestio putnike da su današnji dan UN proglasile za Dan sećanja na žrtve holokausta i zatim zamolio za minut ćutanja.

Putnici su takođe na sedištima našli kopije knjige „Pravedni“, u kojoj su predstavljeni Poljaci, pravedni među narodima sveta, koji su tu počasnu titulu dobili od izraelskog instituta Jad Vašem pošto su tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti za bilo kakvu pomoć Jevrejima naređivali smrtnu kaznu, našli u sebi dovoljno čovečnosti i hrabrosti da spasavaju njihove živote.

„Pravedni među narodima sveta bili su tihi junaci rata, svetla i čovečnosti. Mnogi od njih bili su katolički monasi ili obični hrišćani. Dužni smo da pamtimo njihova svedočanstva i inspirisani njihovom hrabrošću gradimo svet sa više tolerancije, bezbedan i slobodan“, kazao je za portal Virtualna Poljska Kšištof Olendski, direktor instituta koji je izdao knjigu.

Nacisti su u okupiranoj Poljskoj otvorili logor blizu mesta Ošvjenćim, na nemačkom Aušvic, 1940. godine, prvobitno da bi u njemu držali Poljake, ali on je ubrzo postao centralno mesto za likvidaciju Jevreja i najveće jevrejsko stratište sa monstruoznim industrijskim sistemom ubijanja u gasnim komorama.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.

Izvor:rs.n1info.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla