OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сећање на страдале у НАТО бомбардовању (ВИДЕО)

“На данашњи дан пре 23 године злогласна Нато алијанса без одобрења Савета безбедности почела је бомбардовање наше земље. Бомбардовали су нас 78 дана, гађали су наше куће, школе, болнице, фабрике, возове, мостове.  Бацили су тоне муциније са осиромашеним уранијумом, који нам сваки даном наносе све веће и веће боли. Главни циљ је био да нас униште као народ да не постојимо више, на срећу у овом последњем нису успели, подсетио је председник Савеза удружења ветерана и инвалида ратова 1990-их Ранко Обрадовић у обраћању присутнима на церемонији полагања венаца на споменик посвећен жртвама ратова деведесетих.

Он је подсетио и на податак да је током бомбардовања погинуло преко 1000 војника, полицајаца и старешина и више од 2000 цивила, а да је материјална штета процењена на неколико десетина милијарди евра.

“Током бомбардовања погинула су и три наша суграђанина. Иван Васојевић, старешина родим из Сјенице погинуо је на Кошарама, Милета Вукотић погинуо је храбро у борби за своју домовину у Глоговцу и официр Драган Митровић у Дреници. Ми ветерани Ужица и Златиборског округа са поносом можемо да кажемо да смо се часно и поштено борили за своју домовину, а најбољи доказ да рат нисмо изгубили је то да данас живимо у јединој поносној држави у Европи, а то је наша домовина Србија.”

Венац је у име Града Ужица положио члан Градског већа Ратко Трмчић.

“Данас смо овде да одамо пошту погинулим ужичанима у ратовима 90-их и да им поручимо да памтимо њихову жртву, да чувамо сећање и да их никада нећемо заборавити. Да упутимо заједничку поруку да ратне игре никада нису биле најбоља опција и да је крајње време да се људи дубоко замисле над судбином човечанства које ни векови страдања нису научили да је људски живот светиња. Клањамо се сенима погинулих ужичана уједно и свим жртвама ратова 90-их са највећом жељом да њихово страдање буде порука да се више никада и нигде овакви догађаји не понове”.

Парастос жртвама служили су свештеници ужичке Цркве, а венце су поред чланова породица положиле делегације Војске Србије, ветерана и удружења грађана и институција.

Бомбардовање СРЈ окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla