Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sećanje na nebeskog Obilića

Na današnji dan, 1999. godine, trećeg dana NATO agresije braneći nebo otadžbine, na zadatku u reonu Loznice, u vazdušnom okršaju sa nadmoćnim neprijateljem poginuo je pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, major Zoran Radosavljević.

Zoran Radosavljević, od oca Svetozara i majke Radojke je rođen 26. februara 1965. godine u Prištini. Budući da mu je otac Svetozar bio vojno lice pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji i da je, zbog potrebe službe, često menjao mesto stanovanja i Zoran se, zajedno sa majkom Radojkom i sestrom Snežanom često selio. Detinjstvo je proveo širom stare Jugoslavije, preko Skoplja, Kruševca do Beograda. Završio je Osnovnu školu „Starina Novak“ u Beogradu. Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru. Kao dete je bio veseo, vragolast, ali i predan školi.

Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje je u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21. A 1992. godine biva unapređen u čin kapetana 1. klase. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje jedan od najmlađih pilota u eskadrili Migova 29 jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Posthumno, na aerodromu Batajnica svake godine dodeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime najboljem odeljenju.

1996. godine upisao je poslediplomske studije na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je i magistrirao u junu 1998. godine.

Nije imao dece i nije bio oženjen, ali je živeo sa devojkom u iznajmljenom stanu u Novom Beogradu.

U vreme početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine, Zoran je bio u svojoj jedinici, 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili „Vitezovi“ koja je bila smeštena na vojnom aerodromu „Batajnica“, kraj Beograda. Taj aeorodrom je već u prvim danima agresije bio žestoko bombarodvan od NATO aviona.

Najmlađi pilot MIG-a rekao je svojoj majci Radojci, dan pre svoje pogibije, kada mu je ona donela doručak, sledeće:
„Šta je čovek ako izgubi svoju domovinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji“.

26. marta 1999. godine Zoran se dobrovoljno javio da ode na borbeni zadatak. Zoranov MiG-29 oborili su višestruko jači agresori u rejonu planine Majevice, na teritoriji Republike Srpske.

Telo pilota Zorana Radosavljevića, koji je poginuo u borbama s avionima NATO pakta, iste večeri pronašli su dečaci u selu Donja Trnova, nadomak Bijeljine.
Zahvaljući tim dečacima od 16 i 17 godina, Zoran je sahranjen. Trup aviona bio je na livadi, kljun na jednoj planini, a njegovo telo sa sedištem na drugoj. Srpski dečaci su uzeli merdevine i ćebe od jedne bake. Umotali ga i predali vojsci Republike Srpske. Vojnici su ga peške preko njiva preneli u bolnicu u Loznici.
Ubrzo su došli američki vojnici i maltretirali meštane da kažu gde je pilot, ali niko nije hteo ništa da im kaže.

Zoran je sahranjen tri dana kasnije na groblju u Beogradu. Zoranova majka, koja svakog dana obilazi sinovljev grob na beogradskom groblju Lešće.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Више од 250 милиона динара уложено у реконструкцију школа и вртића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прве пензије са повишицом стижу сутра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Годишњи концерт Поп хора Г.Л.А.С. у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Д Пиг“ у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија на цевоводу за Забучје, нормализација водоснабдевања у вечерњим сатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и мало топлије, у току дана могућа слаба киша, понегде снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА