OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

SB „Čigota“ izašla iz sistema kovid bolnice (VIDEO)

Nakon mesec dana rada u sistemu kovid bolnice, SB Čigota na Zlatiboru je zvanično od 7. avgusta to prestala da bude. Nakon mesec dana ovakvog rada i 132 pacijenta koja su lečena u Čigoti, može se reći da je ova zdravstvena ustanova izvršila svoju misiju i da će, kako kažu u Čigoti, zdravstvena slika stanovništva ići na bolje tako da za Čigotom u ovom smislu neće biti potrebe.

U petak, 7. avgusta SB Čigota izašla je iz sistema kovid bolnice. Toga dana je većina pacijenata otišla svojim domovima na dalji oporavak, a neki su odveženi u Kovid bolnicu Zdravstvenog centra Užice.

„Najviše je bilo pacijenata iz Čajetine, potom iz Užica, Požege i zatim iz ostalih mesta Zlatiborskog okruga. Po starosnoj dobi, najviše je bilo muških pacijenata – preko 60%, nešto preko 30% bilo je žena: što se tiče godišta – muškarci od 51 do 65 godina, a žene preko 65 godina. „

Lekari i medicinsko osoblje se za ovo vreme odlično snašlo u vanrednim uslovima rada, svako ponaosob dajući doprinos da se pacijenti osećaju što bezbednije, sa adekvatnim terapijama i mogućnošću što bržeg oporavka. U svemu ovome, Čigota je imala veliku pomoć meštana, ali i zemljaka koji žive u drugim državama.

„Želim da se zahvalimo donatorima, ljudima velikog srca sa teritorije pre svega Zlatibora i šire, do Novog Zelanda i Sao Paola odakle su stigle uplate, koji su se raspitivali šta nam treba i uveliko pomogli da prevaziđemo ovu tešku situaciju što se tiče epidemiološkog stanja. Otprilike 1 800 000 dinara su bile donacije u novčanim sredstvima, a oko 1 700 000 dinara donacije u robi i materijalnim sredstvima.“

Juče, 9. avgusta izvršena je dezinfekcija svih prostorija Čigote, a zaposleni to čine svakodnevno sa svojim radnim prostorom.

„Otprilike za desetak dana očekujemo da počnu da rade ambulante i labaratorija, za ostale medicinske usluge za sada ne mogu da kažem, ali ćemo biti svakodnevno u kontaktu sa javnošću i obaveštavati pre svega pacijente koji u velikom broju pitaju kada će početi Čigota da radi jer su već naši stari pacijenti, kao novi koji žele da nam povere svoje zdravlje„, dodaje Đorđević.

Još je rano govoriti o ponovnom radu sa korisnicima Čigota i Čigotica programa koji se neprestano raspituju o tome, kaže Đorđe Đorđević, ali veruju da će se u septembru naći mogućnosti za nastavak ovih programa. Takođe savetuju svoje sugrađane da nastave sa merama zdravstvene zaštite kako bi se što pre i zajednički izborili sa virusom.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla

Prihod od poskupljenja vode biće utrošen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (VIDEO)

Oglasna Tabla