ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саветовалиште за дијабет, гојазност и правилну исхрану

Саветовалиште за дијабет, гојазност и правилну исхрану поново је почело да ради пре месец дана и по попуњеним терминима за децембар, јасно је да постоји велика заинтересованост Чајетинца да се консултују и добију информације о правилној исхрани.

–На светском нивоу сматра се да је дијабет заступљен код 9 до 10 посто популације. Чајетина има око 8 посто одраслог становништва које има дијабет. То је заиста значајан број. Ово саветовалиште ће давати препоруке о здравом начину и здравим стиловима живота и мислим да заиста може да помогне. Како онима који су у преддијабету да не развију такву болест, а и онима који се већ лече, да помогне у правилном лечењу и смањењу како раних, тако и касних компликација које ова болет доноси, рекла је др МирјанаЂуровић, директорка Дома здравља у Чајетини.

Специјалиста опште медицине и саветник за исхрану ДР Гордана Бојовић каже да у Саветовалиште долазе преддијабетичари, дијабетичари, али и гојазни пацијенти, као и они који желе да чују нешто о исхрани, пацијенти са специфичним проблемима којима је неопходно саветовање око исхране.

– Дајемо савете о здравој исхрани за сваку болест, усмеравамо пацијенте у ком правцу треба да се хране. Говоримо о свим здравим стиловима живота, овде причамо о физичкој активности, анализирамо све резулате. Дајемо свеобухватну анализу пацијента, каже др Бојовић.

Она додаје да је што се тиче гојазности и дијабета битно да је телесна маса под контролом.

– Управо због тога овде радимо мерење на Танита ваги. То је једна од најпрецизнијих вага, која може да измери телесну  масу, количину масног ткива, бесмасно ткиво односно мишићну масу, коштану густину, количину воде у организму, телесне масти. На основу података које добијемо на овој ваги, радимо свеукупну анализу пацијента и дајемо смернице и савете.  Мој постулат је да здравом исхраном можемо много тога да учинимо, када се промени начин исхране и укључи физичка актвност. То су две неодвојиве ствари, то дозирамо у зависности од телесне масе, година, болести, од пола, каже др Бојовић и додаје:

–Циљ нам је да исконтролишемо дијабетес да не дође до компликација. Мада најновије студије кажу да у моменту откривања дијабетеса неке компликације већ постоје. Ми се трудимо да не дође до тих компликација, али треба знати да је гојазност нешто што може да убрза процес настанка компликација. Такође сви гојазни поацијенти су високоризични за настанак инсулинске резистенције. Имамо доста пацијената са инсулунском који долазе у саветовалиште. Дајемо им доста смернице од тога шта треба да једу, када, каква је хидратација, дајемо им рецепте за јела, предлоге доручка, ручка, не правимо индивидуалне јеловнике, али правимо им примере шта би могли да једу. Контроле су на две недеље и тада проверавамо колико су напредовали. За сада имамо доста позитивних резултата у смислу скидања телесне масе, наводи др Бојовић.

Саветовалиште за дијабет, гојазност и правилну исхрану ради сваке друге среде од 9и30х до 14х, а пацијенти је потребно да код изабраног лекара закажу термин и са упутом дођу у заказано време.

–У току радног времена саветовалишта можемо да прегледамо до 10 пацијената. Јер преглед траје 30 минута. Током њега меримо пацијента, радимо све обиме, разговарамо са њим, анализирамо резултате, дамо му предлоге рецепата за јела и одређене смернице, каже др Бојовић.

Саветовалишта за труднице и дијабет, гојазност и правилну исхрану користи исту просторију, која налази на другом спрату Дома здравља Чајетина. САВЕТОВАЛИШТЕ РАДИ СВАКЕ ДРУГЕ СРЕДЕ ОД 9 и 30 до 14часова.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама