Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Савети фармацеута: Шта треба да садржи путна апотека


 

Сезона одмора је увелико у току. Да би летовање прошло без брига и паничне потраге за апотеком уколико нам затреба, не би било лоше од куће понети неколико лекова који ће се наћи „за сваки случај“.

Фармацеути за портал Н1 кажу да је, пре свега, најважније да се на одмор понесу лекови који су редовна терапија у довољној количини, као и да буду одговарајуће чувани (на пример футроле за инсулин или слично).

Према њиховим речима, за оне којима је мука у вожњи препоручују се таблете против мучнине.

Уз себе треба имати, саветују, и топломер, као и лекове против болова и повишене температуре (парацетамол, ибупрофен), а уколико су у питању бебе – сируп или чепиће.

Неколико дана пре поласка на одмор, као и током одмора, саветује се узимање пробиотика – могу се узимати и као превентива, али и за лечење стомачних проблема.

На одмору може доћи до свакаквих непредвиђених ситуација, те би било згодно понети и лекове против алергијских реакција.

Сви знамо колико иритантни комарци могу да буду, и колико њихов ујед који сврби може да нам упропасти расположење. Заштита од уједа инсеката омогућиће, кажу фармацеути, да вам одмор прође без непотребних нервирања.

Уколико до уједа дође, или ако сте на мору, па дође до сусрета с медузом, фармацеути препоручују креме и гелове за кожу са дејством хлађења и за ублажавање свраба.

Ипак, као најважније подвлаче – заштиту од сунчевих зрака.

Пре изласка на сунце, кажу, треба се намазати, препоручљиво је кремом са СПФ 50+ и понављати наношење неколико пута током боравка на сунцу. Нарочито је важно заштитити децу, напомињу, и додају да кожа памти.

Подједнако је важна нега коже након излагања сунцу – за то се саветују креме и млека за хидратацију и негу (постоје и посебна млека за после сунчања, али могу се користити и било која на бази пантенола).

Капи за нос, као и физиолошки раствор, такође не би било лоше имати у путној апотеци, а не треба заборавити ни вештачке сузе за очи, као ни хидроген за уши, уколико дође до зачепљења.

Пастиле за грло помоћи ће код гребања и промуклости.

Пандемија коронавируса, иако изгледа као да смо је заборавили, и даље траје. Средства за дезинфекцију су и даље на врху листе, као и заштитне маске.

Извор: N1/Аутор:Мирјана Николић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА