OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Савети фармацеута: Шта треба да садржи путна апотека


 

Сезона одмора је увелико у току. Да би летовање прошло без брига и паничне потраге за апотеком уколико нам затреба, не би било лоше од куће понети неколико лекова који ће се наћи „за сваки случај“.

Фармацеути за портал Н1 кажу да је, пре свега, најважније да се на одмор понесу лекови који су редовна терапија у довољној количини, као и да буду одговарајуће чувани (на пример футроле за инсулин или слично).

Према њиховим речима, за оне којима је мука у вожњи препоручују се таблете против мучнине.

Уз себе треба имати, саветују, и топломер, као и лекове против болова и повишене температуре (парацетамол, ибупрофен), а уколико су у питању бебе – сируп или чепиће.

Неколико дана пре поласка на одмор, као и током одмора, саветује се узимање пробиотика – могу се узимати и као превентива, али и за лечење стомачних проблема.

На одмору може доћи до свакаквих непредвиђених ситуација, те би било згодно понети и лекове против алергијских реакција.

Сви знамо колико иритантни комарци могу да буду, и колико њихов ујед који сврби може да нам упропасти расположење. Заштита од уједа инсеката омогућиће, кажу фармацеути, да вам одмор прође без непотребних нервирања.

Уколико до уједа дође, или ако сте на мору, па дође до сусрета с медузом, фармацеути препоручују креме и гелове за кожу са дејством хлађења и за ублажавање свраба.

Ипак, као најважније подвлаче – заштиту од сунчевих зрака.

Пре изласка на сунце, кажу, треба се намазати, препоручљиво је кремом са СПФ 50+ и понављати наношење неколико пута током боравка на сунцу. Нарочито је важно заштитити децу, напомињу, и додају да кожа памти.

Подједнако је важна нега коже након излагања сунцу – за то се саветују креме и млека за хидратацију и негу (постоје и посебна млека за после сунчања, али могу се користити и било која на бази пантенола).

Капи за нос, као и физиолошки раствор, такође не би било лоше имати у путној апотеци, а не треба заборавити ни вештачке сузе за очи, као ни хидроген за уши, уколико дође до зачепљења.

Пастиле за грло помоћи ће код гребања и промуклости.

Пандемија коронавируса, иако изгледа као да смо је заборавили, и даље траје. Средства за дезинфекцију су и даље на врху листе, као и заштитне маске.

Извор: N1/Аутор:Мирјана Николић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla