11.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Saradnja Užica i Bajine Bašte u oblasti poljoprivrede: Organski proizvodi sve traženiji

Organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sve je zastupljenija u evropskim državama. U Srbiji ona takođe izaziva interes. Grad Užice ponudio je saradnju opština Bajina Bašta u zajedničkom poslu vezanom za proizvodnju organske hrane. U tom cilju gradski većnik Užica Marko Stevanović, zadužen za poljoprivredu, sa profesorom Nikolom Bajićem, direktor Centra za organsku proizvodnju i proizvođačem organske hrane Milomirom Stanojčićem, posetio je bajinobaštansku opštinu gde su ih primili predsednik opštine Radomir Filipović sa predstavnicima Službe za poljoprivredu Anom Ilijašević i Jovanom Milićem i odbornikom Sinišom Spasojevićem.

– Mi smo došli da vidimo kako možemo da ojačamo veze grada Užica i Bajine Bašte po pitanju poljoprivrede sa naglaskom na organsku proizvodnju. Dogovorili smo se da opštinu Bajina Bašta na predstojećem sajmu poljoprivrede u nemačkom gradu Nirbergu predstavlja pet proizvođača organske hrane. To je veliki sajam, verovano najveći u Evropi kad je u pitanju organska proizvodnja. Zauzima pet puta veći prostor u odnosu na naš najveći Novosadski sajam – kaže Marko Stevanović.

Na dogovoru je pokrenuta inicijativa da se u Bajinoj Bašti postave dve tezge na kojima će se prodavati isključivo proizvodi organskog porekla.

– Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović sa saradnicima lepo nas je primio. Izložili smo neke naše ideje vezane za organsku poljoprivredu koje bi mogle da koriste proizvođačima iz bajinobaštanskog kraja. Za organsku proizvodnju potrebno je edukovati njihove nosioce. Predložili smo da 15 proizvođača uzme učešće u Zimskoj školi za poljoprivredu pod nazivom „Kako oživeti selo“ koja će se šestu godinu uzastopno održati u Požegi. Sve naše ideje predsednik Filipović je podržao – veli profesor Nikola Bajić.

On je istako da država povećava sredstva za subvencije i da je to velika prilika da naročito mladi poljoprivrednici ih dobiju na korišćenje i tako postanu robni proizvođači. Time se želi zadržavanje mladih na selu i postepen povratak onih koji su otišli u grad u potrazi za poslom.

Izvor i foto:Drina info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla