OGLASNA TABLA – INFO
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Saradnja Užica i Bajine Bašte u oblasti poljoprivrede: Organski proizvodi sve traženiji

Organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sve je zastupljenija u evropskim državama. U Srbiji ona takođe izaziva interes. Grad Užice ponudio je saradnju opština Bajina Bašta u zajedničkom poslu vezanom za proizvodnju organske hrane. U tom cilju gradski većnik Užica Marko Stevanović, zadužen za poljoprivredu, sa profesorom Nikolom Bajićem, direktor Centra za organsku proizvodnju i proizvođačem organske hrane Milomirom Stanojčićem, posetio je bajinobaštansku opštinu gde su ih primili predsednik opštine Radomir Filipović sa predstavnicima Službe za poljoprivredu Anom Ilijašević i Jovanom Milićem i odbornikom Sinišom Spasojevićem.

– Mi smo došli da vidimo kako možemo da ojačamo veze grada Užica i Bajine Bašte po pitanju poljoprivrede sa naglaskom na organsku proizvodnju. Dogovorili smo se da opštinu Bajina Bašta na predstojećem sajmu poljoprivrede u nemačkom gradu Nirbergu predstavlja pet proizvođača organske hrane. To je veliki sajam, verovano najveći u Evropi kad je u pitanju organska proizvodnja. Zauzima pet puta veći prostor u odnosu na naš najveći Novosadski sajam – kaže Marko Stevanović.

Na dogovoru je pokrenuta inicijativa da se u Bajinoj Bašti postave dve tezge na kojima će se prodavati isključivo proizvodi organskog porekla.

– Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović sa saradnicima lepo nas je primio. Izložili smo neke naše ideje vezane za organsku poljoprivredu koje bi mogle da koriste proizvođačima iz bajinobaštanskog kraja. Za organsku proizvodnju potrebno je edukovati njihove nosioce. Predložili smo da 15 proizvođača uzme učešće u Zimskoj školi za poljoprivredu pod nazivom „Kako oživeti selo“ koja će se šestu godinu uzastopno održati u Požegi. Sve naše ideje predsednik Filipović je podržao – veli profesor Nikola Bajić.

On je istako da država povećava sredstva za subvencije i da je to velika prilika da naročito mladi poljoprivrednici ih dobiju na korišćenje i tako postanu robni proizvođači. Time se želi zadržavanje mladih na selu i postepen povratak onih koji su otišli u grad u potrazi za poslom.

Izvor i foto:Drina info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako su naši stari birali mesto za građenje kuće: Pažljivo su pratili povoljne i nepovoljne znake

Oglasna Tabla

Neodoljiva kesten – torta koja se ne peče: Gotova za maksimalno pola sata

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Pas i kontrabas“

Oglasna Tabla

Poslednjih 7 dana 16 pozitivno na Covid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Uspešno završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

Oglasna Tabla

Ristanović: „Nezaslužena pobeda Partizana“

Oglasna Tabla

Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Isplata novčane naknade nezaposlenima

Oglasna Tabla