11.2 C
Uzice
новембар 18, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI

SARADNJA SA NACIONALNIM PARKOM BLACK CANYON COLORADO

U Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu juče je sklopljen je sporazum između Nacionalog parka Tara i američkog Nacionalnog parka Black Canyon Colorado. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Stana Božović je tom prilikom istakla:

„Nacionalni park Tara je od izuzetnog značaja za lokalni ekonomski i održivi razvoj cele Zapadne Srbije. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine svake godine odvaja oko 200 miliona dinara za subvencije i podršku razvoju nacionalnih parkova Srbije i sa velikim zadovoljstvom želim da istaknem da smo pre nekih 15 dana potpisali ugovore sa nacionalnim parkovima o subvencionisanju njihovog svakodnevnog rada i budućeg razvoja, kako bi odgovorili zadacima i strategijama razvoja koje pred njih postavlja Republika Srbija.“

Uzevši u obzir činjenicu da je uprava Nacinalnog parka Crni kanjon iz Kolorada na čelu sa gospodinom Burs Noblom u 2016. godini ostvarila ekonomsku dobit lokalnoj zajednici u visini od preko 18 miliona dolara, državni sekretar dr Stana Božović je izjavila:

„Sigurna sam da bi moje kolege želele da čuju u nauče, a što se u celosti uklapa u naše zagovaranje da zaštita prirode i životne sredine nije trošak već investicija i motor lokalnog ekonomskog razvoja kroz razvoj turizma, jeste kako da od 1 dolara investicije dobiju 10 dolara dobiti, kako je rečeno prilikom predstavljanja rezultata rada uprave Crnog kanjona.“

Događaju su prisutvovali i pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan kao i Dragić Karaklić iz uprave nacionalnog parka, koji je predočio sve dobrobiti koje će Nacionalni park Tara ostvariti primenom ovog sporazuma, uz zahvalnost američkim predstavnicima na prepoznatom potencijalu.

Njegova ekselencija Kajl Skat, ambasador SAD u Srbiji je povodom potpisivanja sporazuma istakao da između nacionalnog parka Tara i Nacinalnog parka Black Canyon postoji puno toga zajedničkog što bismo mogli da naučimo jedni od drugih kako bismo poboljšali uslove saradnje, razmenili znanja i iskustva u cilju održivog razvoja zaštićenih područja.

Burs Nobl, upravnik nacionalnog parka Black Canyon posetiće Nacionalni park Tara gde će imati priliku da se upozna sa načinom rukovođena i tehničkim aktivnostima ali i da prenese svoja višegodišnja iskustva u upravljanju nacionalnim parkom.

Izvor:eko.minpolj.gov.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Učestali požari usled ljudske nepažnje

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Baka sovija je vodeničarka I to jedina u zapadnoj Srbiji

Oglasna Tabla

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Despote, izdržI! „Dečak leptir“ iz Bajine Bašte bori se za život I potrebna mu je naša pomoć

Oglasna Tabla

Vršnjačko nasilje u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla