ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Шапоњићи из Радијевића од заборава чувају кућере некадашња чобанска коначиштаНова Варош – Пролазећи кроз планинска села западне Србије, могу се опазити бројне дрвене кућице специфичног изгледа, којима је таква архитектура да изгледају као да се могу преместити са једног краја на други.

А у селу Радијевићи на падинама Златара налази се Етно домаћинство „Шапоњић” у коме се налази неколико таквих кућица и које породица Шапоњић чува од заборава и подсећа туристе на некадашња чобанска коначишта.

У најмањим планинским кућама су некада коначили чобани док су чували своја стада, а Василије Грбовић још увек се јасно сећа својих ноћења на падинама Златара у такозваним кућерима која су сељанима служила као скровишта, како од кише и сунца, тако и од разних звери.

„Никад не могу да заборавим ноћења у кућерима, то су била наша склоништа и одмор, када дођемо на планински пашњак да чувамо стоку, није било других кревета, него само кућер. Круже приче да су и млади парови свраћали на конак у ове кућере, али ја их само памтим по стаду које сам у малдости чувао”, казао је за Глас западне Србије Василије Грбовић из Радијевића.

Сви они који су имали прилику да преспавају у њима и они који су слушали предања о кућерима тврде да се ту најлепше спава и одмара.

„Искрено, када сам први пут преспавао у кућеру толико сам се лепо осморио, да накаон тога више нисам ни ишао у собу да спавам , ту се буквално заспи како се легне”, каже Младен Шапоњић.

И онима који читав живот раде у великим градовима кућери нису ништа мање интересантни.

„Волео бих да спавам у кућерима, јер бих се тако и подсетио где сам све спавао у животу за ових 79 година, где сам све прошао, ноћење у овим планинским кућицама су ванредан и лепо доживљај”, рекао је Петар Петровић из Београда.

Домаћин Велибор Шапоњић у свом планинском дворишту има неколико кућера и и стиче да је ту био бег од свакодневних дешавања. Данас су многе приче о њима ишчезле, али се он труди да ове објекте сачува од заборава.

„Ту се једноставно уђе и преспава, није неки комфор, али је удобно, посебно кад пада киша и када су временске непогоде. У нашем домаћинству их има неколико, једног од њих сам ја правио, ове друге сам набавио”, појаснио је Велибор.

Овај планинац истиче да нема здравијег и безбрижнијег сна него у кућерима, те да сви они који су овде преспавали, те сви они који су у њима преспавали кажу да то искуство не би мењали ни за какав луксуз модерног доба.

„Гости кад се пробуде ујутро, кажу да су одлично спавали, да је њихов боравак био супер, те да би радије преспавали ту у будућности, него биуло где у неком хотелу или неком луксузном објекту”, закључио је Велибор.

Некада су се ови планински кућери селили са стадом по планинама у којима су чобани ноћевали, међутим, данас је време учинило своје и они су богом дани само за туристе.

ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај