Saopštenje za javnost o osnivanju Inicijativnog odbora SSP Užice

U Užicu je 11.03. 2021. godine, osnovan Inicijativni odbor SSP Užice u cilju daljeg afirmisanje stranke, omasovljenja članstva i motivisanja građanja da uzmu aktivnu ulugu u rešavanju problema zajednice, uz napomenu da je velika odgovornost i obaveza boriti se za slobodu i pravdu ne samo za članove SSP-a, već i sve građane Srbije i naravno naše sugrađane. Problema u lokalnoj zajednici je dosta, a ponovo je aktuelan problem mogućeg ugoržavanja vodosnadbevanja izgradnjom nove MHE na Vrutcima, što je samo deo celokupne i višedecenijske nebrige i nemara lokalnih vlasti, prema životnoj sredini. Pohlepa investitora i nezainteresovanost lokalnih, nadležnih i inspekcijskih službi su učinili, da se ne poštuju osnovna pravila rada prve MHE, koja je trebalo da se napaja isključivo noću i isključivo kada je jezero prepuno, odnosno sa viškom vode. Umesto toga jezero se praznilo do pola, što je dovodilo do prekomernog zagrevanja vode, kao idealne podloge za razvoj bakterija. U jezero se podzemnim vodama, sliva i zagađenje nastalo prekomernom izgradnjom okolnih naselja, prvenstveno Bele Zemlje, koja uopšte nema kanalizaciju, zatim naselja uz magistralni put prema Zlatiboru iz čijih septičkih jama fekalije dospevaju u izvorište. Konfiguracija terena i put podzemnih voda nadalje sežu i do Mačkata i Krive reke, već na teritoriji Opštine Čajetina, gde brojne klanice, uopšte nemaju sisteme za tretman i recikliranje životinjskog otpada. Takođe, naselja koja gravitiraju uz samo jezero su puna divljih deponija, a jedan od primera je i Ročnjački potok, dok stanovnici zemlju obrađuju i dalje uz upotrebu pesticida, koji takođe dospevaju u izvorište. Problem je znači složen i kao i sve ostalo može biti jedino institucionalno rešen nakon promene vlasti, koja se pokazala potpuno nezainteresovanom za ovako urgentna i kompleksna pitanja, jer izgradnja fabrike za preradu vode, u njihovoj režiji, ga nije rešila.

U ime inicijativnog odbora SSP Užice
Predsednik Inicijativnog odbora SSP Užice
Nebojša Kostić
Potpredsednik Inicjativnog odbora SSP Užice