Огласна табла
Uncategorized УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Saopštenje za javnost gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića povodom medijskog nastupa odbornika Đorđa Milićevića

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST GRADONAČELNIKA UŽICA

Poslednji medijski nastupi i obraćanje odbornika Đorđa Milićevića , vezani za tobože povredu Statuta prilikom imenovanja pomoćnika gradonačelnika, ukazuju pre svega na neznanje i površnost u pristupu obavljanja funkcije odbornika ali i političkog delovanja uopšte.
Odbnornik Milićević je očigledno frustriran činjenicom da je aktuelno rukovodstvo Grada u potpunosti vratilo sve dugove iz vremena kada je politička opcija kojoj pripada Milićević vladala ovim gradom i učinila Užice finansijski jednim od najstabilnijih gradova u Srbiji. Ne samo to Milićeviću je teško da prihvati situaciju da se u Užicu radi i gradi više nego ikada pa onda površno i banalno tumači odredbe Statuta grada.
Institucija pomoćnika gradonačelnika, koja je bila veoma aktuelna za vreme dok je partija odbornika Milićevića bila na vlasti kada je Užice imalo čak 4 pomoćnika gradonačelnika, je kategorija utemeljena Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Grada Užica. Poslednjim izmenama Zakona i Statuta uvedena je restriktivna norma u vezi sa brojem pomoćnika ali ne i opšta norma vezana za samu instituciju pomoćnika gradonačelnika. Samim tim nema ni govora o povredi Zakona i Statuta Grada Užica niti o ostalim insinuacijama koje Milićević navodi.
U momentima kada se odbornik Milićević poziva na demokratiju i političku odgovornost bilo bi realno očekivati da ličnim primerom to i dokaže i da sada nakon očigledno izgovorenih laži kaže javnosti kako će politički odgovarati za javno izgovorenu neistinu.

GRADONAČELNIK
TIHOMIR PETKOVIĆ

Povodom Vašeg zahteva upućenog gradonačelniku da se poništi rešenje kojim je Nemanja Nešić postavljen za pomoćnika gradonačelnika, zbog toga što je u suprotnosti sa Statutom grada Užica, dostavlja se odgovor:

Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine izmenjen je član 58. Zakona koji se odnosi na postavljenje pomoćnika predsednika opština, odnosno gradonačelnika, a u članu 40. stav 3. Zakona o izmenama navedeno je da se ova odredba primenjuje od sprovođenja izbora za odbornike. U skladu sa izmenama Zakona donet je i novi Statut Grada.

S obzirom da je Zakon o lokalnoj samoupravi i pre navedenih izmena sadržao odredbe koje se odnose na postavljenje pomoćnika gradonačelnika, kao što ih sadrže i raniji Statut Grada i važeća Odluka o gradskim upravama, odložena primena se odnosi samo na broj pomoćnika koji zavisi od broja stanovnika u opštini, odnosno gradu, a njom nije ukinut pravni institut pomoćnika gradonačelnika i mogućnost njegovog postavljenja do sprovođenja izbora za odbornike.

U obrazloženju Statuta Grada, kao i u obrazloženju modela statuta koji je izradila Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, stoji istovetan tekst koji objašnjava izmenu člana koji se odnosi na pomoćnike, i to da će se zakonsko rešenje koje se odnosi na broj pomoćnika primenjivati od narednih izbora. Statut je Skupština Grada usvojila sa datim obrazloženjem.

Pomoćnik gradonačelnika je postavljen u skladu sa Statutom. Gradonačelnik je postavio pomoćnika jer se za tim ukazala potreba u cilju efikasnijeg rada organa Grada i raspodele zaduženja na više lica.

Osim navedenih propisa, treba pomenuti i Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji u članu 70. navodi da se radni odnos može zasnovati na određeno vreme na radnim mestima u kabinetu gradonačelnika, dok traje dužnost tih izabranih lica (pomoćnici gradonačelnika i druga lica).

GRADONAČELNIK
Tihomir Petković

Užice – Oglasna Tabla

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава дели 20.000 евра за куповину првог стана! Ово су услови који морају да се испуне, једна ствар забрањена

ОГЛАСНА ТАБЛА

На лажна боловања сваке године оде 40.000 радника: Како се то проверава и које су казне

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПД „Александар Џавовић“ у акцији на Тари

ОГЛАСНА ТАБЛА

Збирке задатака за припрему завршног испита на крају основне школе – све у једном приручнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Атанасија Великог

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто пацијенти у Ужицу дуго чекају на холтер ЕКГ-а

ОГЛАСНА ТАБЛА

45 милиона динара за субвенциосану набавку опреме, механизације, сточних грла

ОГЛАСНА ТАБЛА