ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

САОПШТЕЊЕ

Завод за јавно здравље Ужице, Агенција за заштиту животне средине и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Београд преко мерних станица непрекидно прате концентрацију загађујућих материја у ваздуху на широј територији града Ужица, са посебним освртом на ситуацију у вези са појавом пожара на депонији “Дубоко” Ужице.

За 16.05.2024. прелиминарни резултати мерења указују да измерене средње дневне вредности загађујућих материја нису прекорачиле граничне вредности. Непријатне сензације у виду појаве изразито непријатног мириса, које повремено имају грађани, су везане за конкретне метереолошке услове, који у току дана поспешују задржавање ослобођених загађујућих материја у приземним слојевима атмосфере. Непријатан мирис који подсећа на паљевину је одсутан у делу дана када се појаве вертикална и хоризонтална ваздушна струјања изазвана сунчевим зрачењем која врши разређење и дисперговање загађујућих материја.
С тим у вези препоручујемо грађанима да у делу дана када се осећа непријатан мирис на паљевину дуже не бораве на отвореном и држе затворене прозоре на стамбеним објектима. Ово се пре свега односи на најосетљивији део популације децу, труднице, особе које болују од хроничних плућних и кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција. Из превентивних разлога, препоручујемо да грађани држе затворене прозоре на стамбеним објектима у току ноћи због евентуалног епизодног погоршања ваздуха. Такође, из превентивних разлога препоручује се школама, да деца не бораве напољу за време школских одмора и часа физичког васпитања иако се не осећа непријатан мирис.

Детаљније информације су на сајту Завода за јавно здравље Ужице
https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje/.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери