OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized UŽIČKE VESTI

Saopštenje Narodne stranke Užice

Ivana Parlić, poverenik Narone stranke Užice podnela je Višem javnom tužilaštvu u Užicu u Ime Narodne stranke krivičnu prijavu protiv dojučerašnjeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, trenutno poslanika Srpske napredne stranke u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i Miće Mićića, direkora MPP „Jedinstvo“ iz Sevojna zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz čl.359 stav 3 u vezi sa čl.33 Krivičnog zakona Republike Srbije.
Narodna stranka Užice došla je u posed dokumentacije koja dokazuje da su prijavljeni doskorašnji Gradonačelnik Tihomir Petković i direktor i vlasnik privatne firme MPP „Jedinstvo“ Mića Mićić, kao saučesnici osmislili i realizovali mehanizam za milionsku pljačku građana Užica koja i danas traje. Naime, iako je Grad Užice tokom prjektovanja i izgradnje magistralnog gasovoda Preljina – Užice kao investitor, najpre većinski učestvovao u ovom projektu, a potom zbog nedostatka novca imao povoljan aranžman sa NIS „Energogas“, današnjim JP „Srbijagas“, koji je predviđao da se po okončanju radova gradske kotlarnice priključe na čelični distributivni gasovod u vlasništvu JP „Srbijagasa“, a da priključne takse budu plaćane lokalnoj samoupravi bez naknade „Srbijagasu“, u maju 2007. godine Grad Užice i privatna kompanija MPP „Jedinstvo“ vlasnika Miće Mićića osnivaju Akcionarsko društvo „Užice – gas“ koje postaje mehanizam za pljačku budžeta Grada Užica, JKP „Gradska toplana“ Užice i građana Užica.
Već u osnivačkom aktu novoosnovanog akcionarskog društva počelo se sa pripremnim radnjama za buduće sticanje protivpravne imovinske koristi AD „Užice – gas“, a na štetu Grada Užica. Tada počinju da se ređaju gotovo neverovatni odnosi između Grad Užica i ovog većinski privatnog akcionarskog društva, a na štetu Grada. Drsko i bezobzirno, gradonačelnik Petković i vlasnik privatne kompanije MPP „Jedinstvo“ Mićić obezebedili su Gradu podređeni položaj u novoosnovanom akcionaskom društvu „Užice – gas“, MPP „Jedinstvu“ povlašćeni položaj, a stvorenom AD „Užice – gas“ monopolski položaj na tržištu, za razliku od svega 8.000 eura – za koliko je veći novčani osnivački ulog privatne kompanije. Mahinacijama je određeno da Grad Užice ima 30 odsto, a MPP „Jedinstvo“ 70 odsto udela u AD „Užice – gas“.
Posebno je skandalozno kako je definisan nenovčani ulog MPP „Jedinstvo“. Naime, Grad je priznao ovoj privatnoj kompaniji da njen nenovčanu ulog bude neverovatnih 12.750.000 evra, reč je o budućoj naplati priključka od 13.500 potencijalnih, budućih individualnih potrošača. Dakle, Grad je priznao ovoj privatnoj kompaniji da njen nenovčanu ulog bude novac građana Užica koji će kao budući potrošači na ime priključka platiti ovoj kompaniji!!
Tako je na samom početku, za jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji novoformirano AD „Užice – gas“ bez tržišne logike, a zarad protivzakonitog sticanja profita odredilo najvišu cenu priključka na gas u Srbiji od skoro 1.000 evra po domaćinstvu (13.500 potrošača X 1000 evra = osnivački ulog „Jedinstva“)!!! Tako je nastao i jedinstven slučaj u Srbiji da između JKP „Gradska topalana“ i prodavca energenata postoji posrednik, a to je u ovom slučaju AD „Užice – gas“ u većinskom vlasniku privatne kompanije Miće Mićića.
Tako je „Užice – gas“ postao instrument za pljačkanje budžeta Grada Užica, zaduživanje JKP „Toplota“ i pljačkanje Užičana kroz najskuplju cenu gasnog priključka u Srbiji, najskuplju nabavnu cenu gasa u Srbiji, najskuplju cenu koju plaćaju krajnji potrošači, kao i ubedljivo najskuplje konverzije kotlarnica u državi. To se sve dešava u gradu koji je jedan od najzagađenijih u Srbiji i kome je j gasifikacija jedini način da građani tokom 6 meseci grejne sezone ne udišu vazduh opasan po zdravlje . To krivično delo čini posebno beskrupuloznim.
Konverzija 8 kotlarnica, koliko je tokom proteklih nekoliko godina urađeno za vreme mandata Tihomira Petkovića, najslikovitije pokazuju razmeru kriminalnih aktivnosti i pljačke:
1.Konverzija kotlarnice „Lipa“, u centru Užica, kod Crkve Svetog Marka
Prema ponudi „Srbijagasa“ koja nije prihvaćena, priključivanje ove kotlarnice na gas bilo bi realizovano po ponuđenoj ceni od 30.000 evra. Za identičnu uslugu, AD „Užice – gas“ naplatilo je cenu od 390.000 evra sa obračunatim PDV! Ovaj iznos u ratama akcionarskom društvu plaća JKP „Gradska toplana“ Užice. Na ovaj način JKP „Gradska toplana“ postaje dužnik akcionarskog društav „Užice – gas“, iako je to javno preduzeće moglo da po istoj ceni kao što je ponuda „Srbijagasa“ izvesti navedeni priključak.
2.Konverzija kotlarnice „Međaj“ u centru Užica
Iako je po tehničkim uslovima koje je izradilo i dostavilo preduzeće „Srbijagas“ konverzija mogla biti urađena za cenu od 22.000 evra, za potpuno isti posao AD „Užice – gas“ dostavlja ponudu od neverovatnih 717.000 evra! Nakon protivljenja zaposlenih u JKP „Gradska toplana“ Užice, gradonačelnik obaveštava zaposlene da je „spustio“ cenu na 280.000 evra što je i dalje čak više od 10 puna skuplje od ponude „Srbijagasa“!!

Posebno je znimljivo da je direktor JKP „Gradska toplana“ Zoran Šibalić u više navrata pokušava da odvrati gradonačelnika od namere da zaduži Užičane na nezakonit način.O tome je i govorio javno pred odbornicima Skuštine Grada.
U isto vreme, tehnički direktor Milovan Marić dostavalja Gradonačelniku primer troškova za potpuno identične poslove koje bi JKP „Gradska toplana“ mogla da sprovede umesto „Užice – gas“ po ceni desetostruko nižoj. Skandalozno je da je gradonačelnik na protivljenje direktora JKP „Gradska toplana“ da sprovode štetene i protivpravne ugovore reagovao posebnom naredbom – NALOGOM kojim se obustavlja postupak priključenja na gasni vod JP „Srbijagasa“ po ceni od 22.000 evra i naređuje prihvatanje ponude od AD „Užice – gas“ po ceni od 280.000 evra!
Ovde su navedena dva primera, a konverzija svih 8 kotlarnica na gas obavljena je na identičan način, pa se naneta šteta meri stotinama hiljada evra, što će istraga, verujemo i pokazati.
Zbog pisane naredbe dojučerašnjeg gradonačelnika Petkovića da se gas nabavlja isključivo preko posrednika – AD“ Užice – gas“ , što je jedinstven slučaj u Srbiji, JKP „Gradska toplana“ plaća gas nepunih 7 dinara skuplje od cene po kojoj ga prodaje „Srbijagas“. Kako JKP „Gradska toplana“ isporuči 5 milona kubika gasa prema krajnjim korisicima, jasno je da se u AD „Užice – gas“ godišnje sliva 30.000.000 dinara ekstraprofita direktno iz džepa krajnjih potrošača, samo po ovom osnovu. To je ujedno i razlog zbog kog Užičani gas najskuplje plaćaju.
S obzirom na to da iznos pribavljene protivpravne imovinske koristi na štetu budžetskih sredstava kao i krajnjih korisnika prelazi iznos od 200.000.000 dinara, kao i sa obzirom na to da je prijavljeni Petkoviću vreme izvrešenja krivičnog dela bio gradonačelnik , Narodna stranaka je u podnetoj Krivičnoj prijavi predložila Višem javnom tužilaštvu u Užicu da proceni da li je za ovaj predmet eventualno nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

Poverenik Narodne stranke Užice
Ivana Parlić

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vakcina „Fajzera“ i „Bionteka“ uskoro u Srbiji

Oglasna Tabla

Grad Užice izdvojio 51 milion dinara za sufinansiranje mera energetske efikasnosti

Oglasna Tabla

Novih 246 pozitivnih na COVID 19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Početkom naredne godine smanjivanje plata i otpuštanja u Srbiji

Oglasna Tabla

Kako da pomognete detetu koje pohađa onlajn nastavu da bude uspešnije

Oglasna Tabla

I gastarbajteri će plaćati porez na dohodak! Trbojević: Srpski rečeno obveznici su svi koji ovde imaju stan, porodicu ili firmu

Oglasna Tabla

Država tvrdi da postoje uslovi za rad škola na daljinu, nastavnici poručuju da su prepušteni sami sebi

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza – 2. decembar

Oglasna Tabla

„Sledeća dva vikenda biće zatvaranja“

Oglasna Tabla