Саопштење Либерграф поводом Предлога одлуке о проглашењу ПИО „Клисура Ћетиње“

ГРАД УЖИЦЕ САМОВОЉНО И МИМО ЗАКОНОМ ПРОПИСАНЕ ПРОЦЕДУРЕ МЕЊА ОДРЕБЕ ОДЛУКЕ О ПРОГЛАШЕЊУ ПРЕДЕЛА ИЗУЗЕТНИХ ОДЛИКА “КЛИСУРА ЂЕТИЊЕ”

Град Ужице, Градска управа за урбанизам, изградњу и имовинско-правне послове, Одељење за заштиту животне средине и одрживи развој, на дневни ред седнице Скупштине града Ужица је ставила текст Предлога одлуке о проглашењу предела изузетних одлика “Клисура Ђетиње” чије су одредбе мењане супротно одредбама Члана 35 став 11, Закона о заштити природе, који гласи: “Режим заштитне зоне заштићеног подручја забрањује и ограничава радове и активности за које се (у поступку утврђеним законом и другим прописима) утврди да могу имати значајан неповољан утицај на биолошку разноврсност, вредности геонаслеђа и предела тог заштићеног подручја.”
Наиме, у законом прописаном поступку спровођења Јавног увида о Предлогу одлуке о проглашењу ПИО “Клисура Ђетиње”, једино је Грађанска читаоница “Либерграф” доставила примедбе и сугестије на предложени текст. Одељење за заштиту животне средине и одрживи развој града Ужица је 11. априла 2022. године доставило надлежном Заводу за заштиту природе Србије текст одлуке и примедбе и сугестије Либерграфа на изјашњавање. Овај Завод је након разматрања Предлога одлуке, као и предлога и сугестија на исти, 03. јуна 2022. године поменутом одељењу доставио своје изјашњавање.

Када се са изјашњење Завода за заштиту природе Србије упореди са текстом Предлога одлуке, који се налази на дневном реду 27 заседања Скупштине града Ужица која је заказана за четвртак 29. јун, лако се може утврдити да је усвојени текст Предлога одлуке о проглашењу ПИО “Клисура Ђетиње” самовољно мењан мимо законске процедуре и упркос утврђеном неповољном утицају дозвољених радова и активности по заштићено подручје.
Завод за заштиту природе Србије је усвоијо све примедбе и сугестије Либерграфа које смо доставили током Јавног увида. За примедбу која се односи на члан 5, став 3, тачку 1 усвојен је текст који гласи: “радови и активности ограничавају се на изградњу објеката туристичког смештаја мањег капацитета у традиционалном стилу, инфраструктурне мреже и инфраструктурних објеката у складу са одрживим коришћењем природних вредности, односно унапређење сеоског, рекреативног и излетничког туризма”

У тексту Предлога одлуке члан 5, став 3, тачку 1 гласи:
“радови и активности ограничавају се на изградњу објеката туристичког смештаја мањег капацитета у традиционалном стилу, инфраструктурне мреже и инфраструктурних објеката у складу са одрживим коришћењем природних вредности, односно унапређење сеоског, рекреативног и излетничког туризма, као и водних објеката за унапређење водног режима и заштиту вода”
За примедбу која се односи на члан 6, став 3, тачку 3 Завод за заштиту природе усвоијо је текст који гласи: “каптирање извора искључиво за потребе водоснабдевања већ постојећих домаћинстава”
У тексту Предлога одлуке члан 6, став 3, тачку 3 гласи: “каптирање извора искључиво за потребе водоснабдевања већ постојећих домаћинстава и у друге сврхе од јавног интереса”
Да ствар буде још гора, одредбе које су се нашле у тексту Предлога одлуке која је на дневном реду Скупштине града, нису се налазиле ни у једном досадашњем предлогу, па ни у оном који се налазио на Јавном увиду. У сваком случају, ради се о до сада не забележеном кршењу Закона од стране Града Ужица које доводи у питање постојање правне државе и поштовање Уставног поретка Републике Србије. Овакво понашање локалних моћника, може се објаснити једино пресликаванем понашања председника Републике, који самовољно преузима надлежности и овлашћења свих органа ове државе и доноси одлуке које иду на руку странци на власти и њима блиским инетересним круговима, а противни су интересу грађана и заштити природе.
Захтевамо од градоначелнице Јелене Раковић Радивојевић и председника Скупштине Бранислава Митровића да се на дневни ред 27. заседања Скупштине града Ужица, које ће се одржати 29. јун 2023. године, стави текст Предлога одлуке о проглашењу ПИО “Клисура Ђетиње” онако како је то уврђено у законом прописаном поступку, и како је то одобрио надлежни Завод за заштиту природе Србије. Уколико се овај захтев не испуни, Грађанска читаоница “Либерграф” ће предузети све законом прописање радње да се оваква Одлука поништи и да се поступак понови, а позваћемо и грађане да искористе своје законско право и присуствују седници Скупштине града на којој ће се расправљати о предлогу одлуке.

Јако невреме праћено градом и бујицама погодило ужички крај и околину (ВИДЕО)

Саопштење СНС Ужице: Опет су се над Ужицем надвиле жуте птице злосутнице!

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару