Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

У јануару 2022. године Народна скупштина Републике Србије усвојила дуго очекивани Закон о социјалном предузетништву са чијом се применом почиње у октобру 2022. године. Члан 18. овог Закона обавезује јединице локалне самоуправе да подржавају оснивање и пословање социјалних предузећа. Ова подршка се обезбеђује кроз спровођење мера јавних политика које се планирају у складу са Законом о планском систему. У складу са овим Законом, План развоја града је највиши плански документ Града Ужица.

Међутим у Предлогу нацрта Плана развоја града, међу развојним правцима, приоритетним циљевим и мерама који су дефинисани нигде не може пронаћи ни реч о социјалном предузетништву. У оквиру развојног правца „Повећање запослености“ дефинисана су два приритетна циља -„Унапређење пословног амбиента“ са 4 мере и „Развој и унапређење тржишта рада“ са 2 мере у оквиру којих се подршка оснивању и развоју развоју социјалног предузетништва нигде не помиње. У оквиру развојног правца „Социјално укључива заједница са једнаким могућностима за све и по мери свих грађана“ дефинисано је 7 приоритетних циљева са чак 49 мера и опет нема ни речи о законској обавези града да подржи социјално предузетништво и друштвено осетљиве групе.

Захтевамо од носиоца јавних овлашћења, чланова радних тела и добро плаћених консултаната који су укључени у израду јавне политике која ће дефинисати правац развоја Града Ужица у наредних 8 година и којим ће водити свако наредно планирање буџета града да испуни своју законску обавезу и подржи оснивање и развој социјалних предузећа тако што ће у План развоја града Ужица уврстити нови прироритетни циљ Развој и унапређење социјалног предузетништва, одреде мере и дефинишу активности за постизање овог циља. Ово је посебно важно јер се на тај начин у будућности може финасирати развој социјалног предузетништва, које у развијеним земљама представља један од веома важних карика у задовољењу индентификованих потреба друштвено осетљивих група.