ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

На реци Ђетињи, непосредно испод градске плаже у Ужицу, четврти пут ове јесени дошло је до изливања непознатих загађујућих материја из канализационог испуста које су реку обојиле у бело. Иако инспекцијски органи тврде да није дошло до угунућа риба у реци, велики број грађана је на друштвене мреже поставио снимке и фотографије на којима се виде рибе која плутају површином и боре се за кисеоник.

Грађанска читаоница “Либерграф” је на основу Закона о информацијама од јавног значаја дошла до Извештаја о испитивању узорака воде које је Завод за јавно здравље Ужице узорковао 31.10.2022. године. Резултати испитивања приказују значајно увећано присуство укупног алуминијума и укупног калцијума у узетим узорцима, уз смањену пХ вредност, што указује на то да загађујуће материје долазе са неког од околних градилишта.

Ђетиња – Огласна табла

Кречњак, односно калцијум-карбонат, има широку примену у грађевинској индустрији, од малетера и бетона, до боја и облога за зидове. Алунијум-суфат се превасходно користи у третману сирове воде, али је његова примена присутна и у грађевинској индустрији за убрзавање везивања бетона и хидроизолацију бетонских конструкција. Алуминијум-сулфат растворен у води се понаша као пуфер са пХ вредности од 3,8 – 4,0 што додатно појачава сумњу да је управо алуминијум-сулфат “непозаната загађујућа материја”.

Грађанска читаоница “Либерграф” захтева ургентну реакцију надлежних републичких и градских органа, откривање и строго кажњавање починиоца сходно законодавству Републике Србије. Уколико се овај акцидент понови, а починиоц не буде откривен и процесуиран, Либерграф ће позвати грађане Ужица на протест и блокаду градилишта у близини градске плаже све док се не утврде одговорни за континуриано уништавање реке Ђетиње и живог света у њој.

Поред тога, од надлежног Одељења за заштиту животне средине захтевамо да ажурира Локалну листу извора загађивања, и да је прошири. У овом моменту само четири привредна субјекта на целокупној територија града Ужица имају обавезу достављања података за поменути регистар. Локалне самоуправе су дужне да воде ове регистре, да имају преглед и да врше инспекцијски надзор над загађивачима, како би се штета превентирала или умањила. Ако до загађења ипак дође, зна се ко је надлежан а ко одговоран. У случају реке Ђетиње, видимо да је загађење константно, а да нема правовремене реакције, а о превенцији да и не говоримо.

Грађанска читаоница “Либерграф”

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА