Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

На реци Ђетињи, непосредно испод градске плаже у Ужицу, четврти пут ове јесени дошло је до изливања непознатих загађујућих материја из канализационог испуста које су реку обојиле у бело. Иако инспекцијски органи тврде да није дошло до угунућа риба у реци, велики број грађана је на друштвене мреже поставио снимке и фотографије на којима се виде рибе која плутају површином и боре се за кисеоник.

Грађанска читаоница “Либерграф” је на основу Закона о информацијама од јавног значаја дошла до Извештаја о испитивању узорака воде које је Завод за јавно здравље Ужице узорковао 31.10.2022. године. Резултати испитивања приказују значајно увећано присуство укупног алуминијума и укупног калцијума у узетим узорцима, уз смањену пХ вредност, што указује на то да загађујуће материје долазе са неког од околних градилишта.

Ђетиња – Огласна табла

Кречњак, односно калцијум-карбонат, има широку примену у грађевинској индустрији, од малетера и бетона, до боја и облога за зидове. Алунијум-суфат се превасходно користи у третману сирове воде, али је његова примена присутна и у грађевинској индустрији за убрзавање везивања бетона и хидроизолацију бетонских конструкција. Алуминијум-сулфат растворен у води се понаша као пуфер са пХ вредности од 3,8 – 4,0 што додатно појачава сумњу да је управо алуминијум-сулфат “непозаната загађујућа материја”.

Грађанска читаоница “Либерграф” захтева ургентну реакцију надлежних републичких и градских органа, откривање и строго кажњавање починиоца сходно законодавству Републике Србије. Уколико се овај акцидент понови, а починиоц не буде откривен и процесуиран, Либерграф ће позвати грађане Ужица на протест и блокаду градилишта у близини градске плаже све док се не утврде одговорни за континуриано уништавање реке Ђетиње и живог света у њој.

Поред тога, од надлежног Одељења за заштиту животне средине захтевамо да ажурира Локалну листу извора загађивања, и да је прошири. У овом моменту само четири привредна субјекта на целокупној територија града Ужица имају обавезу достављања података за поменути регистар. Локалне самоуправе су дужне да воде ове регистре, да имају преглед и да врше инспекцијски надзор над загађивачима, како би се штета превентирала или умањила. Ако до загађења ипак дође, зна се ко је надлежан а ко одговоран. У случају реке Ђетиње, видимо да је загађење константно, а да нема правовремене реакције, а о превенцији да и не говоримо.

Грађанска читаоница “Либерграф”

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА