УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење ГО странке “ Србија-центар“ – Закон о оружју

ПРИМЕНА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ
Саопштење, Србија Центар – СРЦЕ, 27.03.2024.године

Дана 05.03.2024. године, истекао је рок за пререгистрацију оружја сходно Закону о оружју и муницији (Сл. гласник 20/2015, 10/2019, 20/2020 и 14/2022) који је у више наврата пролонгиран . Многе одредбе овог Закона су често и оправдано оспораване у јавности, али је листом поздрављена она која уводи обавезнo утврђивање здравствене способности подносиоца захтева. Посебно се процена психолошких особина личности сматра искораком у предузимању превентивних мера на спречавању злоупотреба оружја од стране регистрованих власника.
Па, да ли је баш тако, или смо по ко зна који пут обесмислили добру идеју, пресудите сами!

Упоредо са Законом, у марту исте године на снагу је ступио и Правилник о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја (Сл. гласник РС 25/2016) које је донело Министарство здравља РС. Циљ дефинисан Правилником је „да се лекарским прегледима утврди да је лице физички и душевно здраво, односно да нема контраиндикације (болести и здравствена стања) које физичко лице чине здравствено неспособним за држање и ношење оружја. „Овај циљ се постиже кроз оптималн број лекарских прегледа и дијагностичких процедура. Истим Правилником су дефинисани и критеријуми које треба да задовољи здравствена установа овлашћена да обавља поменуте здравствене прегледе. Ови критеријуми ће убрзо бити релаксирани, а Правилником дефинисани обухват лекарских прегледа и процедура сужен. Наиме, Правилником о изменама и допунама Правилника о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја (Сл. гласник РС 79/2016) мења се критеријум да установа мора у радном односу имати докторе медицине одређених специјалности, већ их треба имати „у радном односу или неком другом виду радног ангажовања“ што је очигледно последица чињенице да су овлашћене здравствене установе приватне установе које углавном докторе медицине немају у радном односу него их ангажују по уговору о делу.

Исто тако, преглед дипломираног психолога је сведен на психолошки интервју и тест особина личности и уврштен у лекарски преглед психијатра или неуропсихијатра. Даље, лабораторијске анализе крви и урина су укинуте, а остављен тест на психоактивне супстанце уколико се за тако нешто укаже потреба.

У нашем граду овлашћене здравствене установе, а по речима референта за оружје у Полицијској Управи, су Дијагностички центар – „Др Луне“, Дом здравља „ВИЗИМ“ и Поликлиника „ХИПОКРАТ“. На сајту Министарства здравља иза линка „Листа овлашћених здравствених установа“ не стоји база података (или линк до исте не води), иако се исто Министарство на израду листе и њену транспарентност обавезало у члану 11. Правилника.

У духу члана 3. став 9, Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС“ број: 120/04, 54/07,104/09 и 105/21 ) наведене клинике сматрају се органом јавне власти, те смо им упутили захтев за копију Решења здравствене инспекције Министарства здравља да могу обављати наведено утврђивање здравствене способности.

Такође смо тражили и друге информације којима бисмо употпунили наша сазнања на који начин се овлашћене клинике према овој обавези односе. Ни једна од здравствених установа није у законском року, а ни до данас, доставила тражене информације.

Тим здравствених радника и сарадника, из члана 3. став 3. Правилника, поред доктора медицине, чине и стручни сарадници. Имплицитно то су: дефектолог за „испитивања чула слуха (тонална лиминарна аудиометрија) и вестибуларне функције (ортостатски и динамостатски тестови)“ и психолог за „психолошки интервју и процену особина личности“, а у оквиру прегледа доктора медицине специјалности психијатрије односно неуропсихијатрије.

По нашим сазнањима, Дијагностички центар „Др Луне“ ангажује психолога, али не ангажује дефектолога, односно у овој установи се уопште не реализује испитивање чула слуха и вестибуларне функције, иако овај преглед чини 25% клиничког прегледа, а ова оштећења могу директно утицати на здравствену способност подносиоца захтева. Дом здравља „ВИЗИМ“ има у тиму психолога, али нема дефектолога. Поликлиника „ХИПОКРАТ“ не ангажује психолога, а ни дефектолога. У две потоње установе медицинске сестре и техничари су обучени да рукују апаратом за аудиометрију, и то би по њима, претпостављамо, требало да буде испитивање слуха и вестибуларне функције.

Дом здравља „ВИЗИМ“ ради сваком физичком лицу анализу крви и урина што неоправдано подиже цену утврђивања здравствене способности за 20-25% (подсетимо, изменама Правилника ове анализе су укинуте). Дијагностички центар „Др Луне“ одређује ниво шећера у крви из прста, док Поликлиника „ХИПОКРАТ“ не врши лабораторијске анализе што одговара прописаном.

Иначе, да кажемо и то да је цена утврђивања здравствене способности за држање и ношење оружја у Дијагностичком центру „Др Луне“ 2500 динара, у Дому здравља „ВИЗИМ“ 3500 динара, а у Поликлиници „ХИПОКРАТ“ 4000 динара. Ова разлика у цени не изненађује с обзиром на то да нас је Министарство здравља препустило условима тржишта, али је потпуно неприхватљиво то што прегледи нису униформни, не одговарају прописаним и очигледно не постижу циљ дефинисан Правилником.

На крају, пресудите сами, да ли је ова новина у Закону стварни „искорак“ или је ово још
једна од ствари које смо у обавези да плаћамо, а за „које не знамо за шта служе, а при том
и не раде“!

Градски одбор странке