OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Srednjoškolci zainteresovani za prirodne, društvene ili tehničke nauke, oni koji su radoznali i žele više nego što im nude školski programi do kraja meseca mogu se prijaviti za neki od programa koji sledeće godine organizuje Istraživačka stanica Petnica.

Svake godine preko 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici, a ova jedinstvena ustanova za rad sa darovitom decom i omladinom koja postoji već 37 godina raspisala je novi konkurs za prijavu na svoje seminare i kampove tokom 2020. godine.

– Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Zainteresovani srednjoškolci kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektroniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istoriju, lingvistiku, arheologiju ili dizajn dobrodošli su da se prijave na konkurs koji traje do kraja novembra – kaže programski direktor Istraživačke stanice Nikola Božić.

Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

– Petnica raspolaže sa vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama – za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju… U planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije. Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalni i fleksibilni i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme – dodaje Božić.

– Prijavu za programe u Petnici možete skinuti sa našeg sajta. Nakon toga je potrebno dokumentaciju dobro da pročitate i da nam se lepo predstavite kroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej. Pozivamo i roditelje, bake i deke, ali i nastavnike, da predlože onima za koje misle da će im boravak u Petnici značiti u napredovanju da se prijave. Vrlo je važno da to učenici sami urade – savetuje programski direktor Istraživačke stanice.

Biblioteka sa 50.000 knjiga

Istraživačka stanica Petnica ima svoj hotel kapaciteta 170 mesta, dok restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija.

Zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina, sve evropske institucije Istraživačku stanicu Petnica svrstavaju u vodeću instituciju te vrste u celoj Evropi.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vakcina „Fajzera“ i „Bionteka“ uskoro u Srbiji

Oglasna Tabla

Grad Užice izdvojio 51 milion dinara za sufinansiranje mera energetske efikasnosti

Oglasna Tabla

Novih 246 pozitivnih na COVID 19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Početkom naredne godine smanjivanje plata i otpuštanja u Srbiji

Oglasna Tabla

Kako da pomognete detetu koje pohađa onlajn nastavu da bude uspešnije

Oglasna Tabla

I gastarbajteri će plaćati porez na dohodak! Trbojević: Srpski rečeno obveznici su svi koji ovde imaju stan, porodicu ili firmu

Oglasna Tabla

Država tvrdi da postoje uslovi za rad škola na daljinu, nastavnici poručuju da su prepušteni sami sebi

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza – 2. decembar

Oglasna Tabla

„Sledeća dva vikenda biće zatvaranja“

Oglasna Tabla