14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Samohrani roditelji bez prava na posebne pogodnosti

Nema precizne evidencije o broju samohranih roditelja u Srbiji. Problemi s kojima se svakodnevno suočavaju su brojni. Jedan od najvećih je kako sa svojom decom i malim primanjima da prežive. Osim prava na uvećani dečiji dodatak, koji trenutno dobija skoro 67 i po hiljada mališana i uvećane novčane socijalne pomoći za više od 17 i po hiljada samohranih roditelja, po zakonu nemaju pravo na posebne pogodnosti.

Već 15 godina Zoran Bantić sam odgaja tri ćerke. Posle smrti supruge, teret roditeljstva i svakodnevnih obaveza morao je sam da nosi.

“Ja sam imao dosta velike probleme, porodica, okruženje, prijatelji, svi su negde pomagali ali to ne može da bude dovoljno. Čovek mora sam da se usmeri i da odluči šta će i kako u kom pravcu da krene. Nisu mi pare bile u pitanju, nije taj momenat kod mene bio najteži, jednostavno organizacija, i taj osećaj da si sam, da nemaš potporu – jer bračni drug je najveća potpora”, kaže Bantić.

Bar tri puta dnevno, Udruženju samohranih majki javi se žena koja je prethodno bezuspešno kucala na vrata brojnih institucija. Obično traže pomoć u rešavanju egzistencijalnih problema, ali i podršku da lakše prebole odlazak supružnika.

“Samohrane majke primaju porodičnu penziju od 12.000 dinara. Imamo samohrane očeve gde je majka umrla, majka je na nesreću radila samo četiri godine i devet meseci, znači njen sin nema pravo na porodičnu penziju, ostaje bez potpore države da dobije, bar dok se školuje, penziju od svoje majke. Država bi stvarno mogla da im omogući neko besplatno savetovalište kad je psihološki problem u pitanju, da poveća te naše penzije”, ističe Dušica Radišić iz Udruženja samohranih majki.

Ne postoje zakonom propisane posebne pogodnosti za samohrane roditelje. Nacrt novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, tvrde u resornom Ministarstvu, predviđa povoljnije uslove za ostvarivanje prava na dečji dodatak.

“U onim situacijama kad je drugi roditelj nepoznat, kada je preminuo a nije ostvareno pravo na porodičnu penziju, ili je potpuno ili trajno nesposoban za privređivanje i nije stekao pravo na penziju, u tom slučaju će cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak biti za 30 posto veći”, rekla je Milena Antić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Lokalne samouprave, shodno finansijskim mogućnostima, mogu da ustanove dodatna prava i pogodnosti za samohrane roditelje i njihovu decu.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla