24.3 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SAMI SEBE GUŠIMO ĐUBRETOM: U SRBIJI IZMEĐU 20.000 I 30.000 ILEGALNIH DEPONIJA

djak

U Srbiji postoji između 20.000 i 30.000 ilegalnih deponija, zbog čega će 14. maja oko pola miliona volontera biti uključeno u akciju njihovog uklanjanja na teritoriji cele Srbije.

Ta akcija je priprema za „Veliko čišćenje sveta“ 15. septembra 2018. u kojem se očekuje učešće više od 380 miliona volontera, rečeno je danas na konferenciji pokreta „Let’s do it! Srbija“.Predsednik tog pokreta Predrag Rakić rekao je da u Hrvatskoj ima oko 3.000 ilegalnih deponija, u Rumuniji oko 5.000 mapiranih, a da ih je u Srbiji, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, između 20.000 i 30.000, od kojih mnoge nisu mapirane jer nisu dovoljno velike.

Zamenik predsednika pokreta Dušan Jakovljević kaže da je veliki korak to što se Srbija pridružuje akciji čišćenja ilegalnih deponija, koja je pokrenuta 2008. godine, a koju je podržalo 150 zemalja sveta.Koordinatorka za saradnju sa organizacijama civilnog društva Dunja Nikolić rekla je da je cilj stvaranje mreže na nivou države koja će sa 12 regionalnih koordinatora biti platfroma za sve buduće ekološke projekte i čije bi funkcionisanje olakšalo posao Vladi.

Najveći problem je mapiranje deponija i nerazvijena ekološka svest građana, rekla je koordintorka za edukaciju i odnose sa obrazovnim ustanovama Sonja Avramović i istakla važnost komunikacije sa lokalnim zajednicama i samoupravama, jer oni donose odluke u svojim sredinama.

Izvor:kurir.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U toku je obuka zaposlenih u javnom sektoru za korišćenje programa za upravljanje javnom imovinom u opštini Bajina Bašta

Oglasna Tabla

Odbornici sutra o prvom rebalansu budžeta

Oglasna Tabla

Kajsija: Čudo među voćkama koje ne goji, sprečava nastanak karcinoma, usporava starenje

Oglasna Tabla