ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Sam svoj gazda

Selo Alin Potok udaljeno je od Čajetine nekih dvanaestak kilometara i do njega se dolazi asfaltnim putem, koji je u pripremi da se poboljša od Rudina ka Gostilju. Pored svoje vode selo je pre četiri – pet godina dobilo i vodu sa Zmajevca. Sa poboljšanjem infrastrukture smanjena je migracija iz sela u grad, a ima i slučajeva gde se ljudi i vraćaju u selo.

Milan Lazović zadovoljan je životom na svom domaćinstvu u Alinom Potoku. Pored dva sina naslednika, živi sa suprugom Vladenkom i majkom Ratislavom.

Međutim, glavni domaćini koji vode ovo domaćinstvo su, Aleksa koji ima 21. godinu i Predrag koji ima 24 godine, braća koja uz pomoć oca ostvaruju zavidne rezultate u svom poslovanju. Bave se poljoprivredom, a prioritet im je stočarstvo. Na svojoj mini-farmi imaju 14 krava simentalske rase. Pored toga imaju još 20 ovaca, oko kojih se stara baka Ratislava. Otac Milan i majka Vladenka najviše se bave oko malina.

Stariji brat Predrag završio je srednju ugostiteljsku školu u Čajetini. Pored posla koji trenuto radi na Zlatiboru pomaže i bratu oko poljoprivrede.

„To nam je prioritet i glavni izvor prihoda. Nije lako raditi dva posla u isto vreme. Posle osmočasovnog rada u firmi, čim dođem kući nastavim da pomažem bratu. Pored svih obaveza stignemo i da izađemo u provod i vidimo se sa prijateljima. Izjutra ustajem u šest, a ležem u deset sati uveče“.

Mlađi brat Aleksa od kada je završio školu nikad nije radio na strani, tako da je on glavni poljoprivrednik na ovom gazdinstvu. Iako je završio za turističkog tehničara, tim poslom se nikad nije bavio. I ništa mu drugo ne preostaje nego da nastavi posao svoga oca.

„Posao za koji sam završio školu nikad nisam ni tražio. Video sam perspektivu na selu i shvatio da mogu sebi da zaradim dobru platu i da mi je bolje da radim za sebe nego za drugog“. Stočarstvom je počeo da se bavi još od malih nogu učeći od svog oca. Već tad se videlo da voli životinje i da se bavi njihovim uzgojem. Najviše voli da radi poslove koji se obavljaju traktorom: košenje, grabljenje, baliranje i sve ostalo što uz to ide.

„Moj radni dan traje od 7 do 19 časova. Prvo očistim štalu i položim stoci. Uz pomoć mlekovoda obavim mužu. Sve to uradim za sat i po. U 11 sati im stavljam kukuruznu, a oko 15 sati travnu silažu. Uveče im dajem koncentrat i seno i ponovo se obavi muža. Od 10 krava dnevno se namuze 150 litara mleka. Mleko predajemo svaki drugi dan po 300 litara mlekari Spasojević iz Bajine Bašte“.

Svake godine Lazovići unapređuju proizvodnju. Počeli su sa tri krave, koristeći podsticaje od opštine Čajetina. Kako se povećavao broj grla došlo je do potrebe da se nabavi mlekovod. Tu su dobili sredstva od 30% za kupovinu novog laktofriza za mleko, takođe od opštine Čajetina. Prošle godine su dobili povraćaj novca od države za kupovinu novog traktora. Lazovići imaju svu priključnu mehanizaciju za samostalan rad, što je dodatna motivacija za Aleksu da ostane na selu i bavi se poljoprivredom. Planira proširenje proizvodnje prvenstveno povećavajući broj stočnog fonda. Sam je svoj gazda, ali priznaje da još uvek nije stekao svo znanje. Ono se stiče vremenom, a tako će i Aleksa stasavati sve dok jednog dana u ovom poslu ne nadmaši i svoga oca.

 

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пољопривредници: Министарство да објасни зашто не испуњава договорено

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна децембарска плата 95.093 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа ЛУ Златибор успешна у такмичарском делу Сабора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Херцег Новог и Ужица потписале споразум о сарадњи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хип хоп журка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неколико хиљада бахатих возача на корак од одузимања возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас Свети Симеон Мироточиви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михајило Јакшић шампион Србије у дворани

ОГЛАСНА ТАБЛА