13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Sadržajan i raznovrstan program u galeriji „Refelktor“ u toku 2018. godine

Galerija „ Reflektor“ osnovana je u prostoru bivše kasarne u Krčagovu 2017. godine, a glavni nosioci rada galerije su članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica, koji su zajedno sa partnerima volonterski radili na uređenju prostora i organizaciji kulturnih događaja. U toku prethodne godine uspeli su da upotpune umetničke sadržaje u gradu, a i šire, kroz saradnju sa profesionalnim umetnicima iz našeg grada, zemlje, ali i sa umetnicima iz inostranstva, i na taj način se visoko pozicionirali na kulturnoj sceni.

Predsednik Udruženja vizuelnih umetnika Užica, Aleksandar Dimitrijević je rekao: „Posle zimske pauze spremamo se za novu sezonu koja počinje u aprilu. Na konkurs za izlaganje u galeriji javio se veliki broj umetnika, pa je stručni žiri u sastavu Slađana Petrović Varagić- istoričarka umetnosti, Branislav Nikolić- umetnik, Saša Janjić- istoričar umetnosti i Božidar Plazinić- umetnik, napravio selekciju umetničkih projekata koji će biti predstavljeni u novoj izlagačkoj sezoni. Planirana je saradnja sa preko 20 umetnika iz zemlje i inostranstva u okviru samostalnih projekata, čime ćemo obogatiti i proširiti kulturne sadržaje u gradu. Takođe ćemo, u  okviru programa galerije predstaviti našim sugrađanima i stručnoj javnosti inovativne poglede na savremenu umetničku praksu. Umetnici će se izražaavati kroz različite medije počevši od onih tradicionalnih pa do vrlo savremenih, kroz različite ideje i koncepte.“

U toku ove godine u galeriji „Reflektor“ biće organizovana i dva festivala,  „Grain“- festival dokumentarne umetnosti i „Videopark“- festival savremene umetnosti koji će obuhvatiti više prometnih lokacija u gradu i time doneti sasvim jednu novu dimenziju konzumiranja savremene umetnosti, koja je jedinstvena ne samo za naš grad, nego i za čitavu našu zemlju.

Ove sezone u programu galerije „Reflektor“ je i izložba pod nazivom „Doba obnove II“, koja predstavlja izložbu članova Udruženja vizuelnih umetnika Užica, kao prirodan produžetak prethodne izlagačke sezone i želje da se prikažu aktivnosti članova udruženja, kao i presek godišnjeg umetničkog rada, dok će se nekoliko članova udruženja predstaviti i samostalnim projektima. Izlagački prostor galerije biće otvoren i za mlade umetnike i studente umetničkih fakulteta iz Užica kao jedan oblik podrške na početku umetničke karijere.

Sa prošlogodišnjeg otvaranja galerije „Reflektor“

„Sradnju smo ostvarili i sa galerijom U10 iz Beograda čiji će se članovi predstaviti u galeriji „Reflektor“. Prostorije bivše kasarne biće otvorene za rezidencijalne boravke umetnika iz inostranstva. Planirali smo da i naše sugrađane, kako mlađe, tako i starije, aktivno uključimo u rad galerije kroz posebne likovne radionice i radionice za sito-štampu na tekstilu u okviru projekta „Ponesi umetnost“, a kao završetak projekta realizovaćemo izložbu nastalih radova“, rekao je Dimitrijević i dodao „nadamo se da će ovako sadržajan i raznovrstan program ponuditi našim sugrađanima, a i šire, posebno uživanje, i da ćemo naš grad obogatiti jedinstvenim umetničkim događajima.  Očekujemo da će poseta publike ove sezone biti još veća od prethodne koja je, i sama, bila veoma uspešna“.

Program galerije „Reflektor“ za 2018. godinu :

 

IME AUTORA I NAZIV UMETNIČKOG PROJEKTA

1.       Sonja Jankov („Projektovana arhitektura“)

2.       Sofija Vojinović (ciklus „Kompozicija“) i Milka Žunjanin („Prostor“ i „Prostrorne kompozicije“)

3.       Saša Tatić („Homewards“)

4.       „Grain“– festival dokumentarne umetnosti

5.       Mila Panić („Landscape is a work of mind“ )

6.       Nina Milivojević i Miloš Gavrilović (studenti umetničkih fakulteta iz Užica)

7.       „Doba obnove II“ (izložba članova Udruženja vizuelnih umetnika Užice)

8.       Uroš Zvizdić („Dobro mesto“)

9.       Veljko Vučković („The Suspicious Collective“) i Dejan Krstić (ciklus portreta)

10.   Marina Kostić („Housework graffiti”, „Between wish and possibility. Everyday life“ i ciklus skulptura) i Ana Cvijanović (ciklusi: „Touch“, „Crowd“, „Geneza“)

11.   „Videopark“– festival savremene umetnosti

12.   Miodrag Manojlović („Neprestano i bez cilja“ )

13.   Predstavljanje galerije U10 iz Beograda– izlažu umetnici: Lidija Delić, Nina Ivanović, Sava Knežević, Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Nemenja Nikolić I Marija Šević

14.   Jelena Micić („Oranž“- prostorna instalacija) i Snežana Zlatković („Fenomen transparentnosti: Transformacije gradskog pejzaža“)

15.   Ivana Aranđelović („Imaginarni medicinski izveštaj“)

16.   Rade Tepačević (ciklus slika) i Mladen Lazarević („SOUL-SEARCHING“)

17.   Filip Baralić i Biljana Cicvarić (članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica)

 Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla