8.9 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Sadržajan i raznovrstan program u galeriji „Refelktor“ u toku 2018. godine

Galerija „ Reflektor“ osnovana je u prostoru bivše kasarne u Krčagovu 2017. godine, a glavni nosioci rada galerije su članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica, koji su zajedno sa partnerima volonterski radili na uređenju prostora i organizaciji kulturnih događaja. U toku prethodne godine uspeli su da upotpune umetničke sadržaje u gradu, a i šire, kroz saradnju sa profesionalnim umetnicima iz našeg grada, zemlje, ali i sa umetnicima iz inostranstva, i na taj način se visoko pozicionirali na kulturnoj sceni.

Predsednik Udruženja vizuelnih umetnika Užica, Aleksandar Dimitrijević je rekao: „Posle zimske pauze spremamo se za novu sezonu koja počinje u aprilu. Na konkurs za izlaganje u galeriji javio se veliki broj umetnika, pa je stručni žiri u sastavu Slađana Petrović Varagić- istoričarka umetnosti, Branislav Nikolić- umetnik, Saša Janjić- istoričar umetnosti i Božidar Plazinić- umetnik, napravio selekciju umetničkih projekata koji će biti predstavljeni u novoj izlagačkoj sezoni. Planirana je saradnja sa preko 20 umetnika iz zemlje i inostranstva u okviru samostalnih projekata, čime ćemo obogatiti i proširiti kulturne sadržaje u gradu. Takođe ćemo, u  okviru programa galerije predstaviti našim sugrađanima i stručnoj javnosti inovativne poglede na savremenu umetničku praksu. Umetnici će se izražaavati kroz različite medije počevši od onih tradicionalnih pa do vrlo savremenih, kroz različite ideje i koncepte.“

U toku ove godine u galeriji „Reflektor“ biće organizovana i dva festivala,  „Grain“- festival dokumentarne umetnosti i „Videopark“- festival savremene umetnosti koji će obuhvatiti više prometnih lokacija u gradu i time doneti sasvim jednu novu dimenziju konzumiranja savremene umetnosti, koja je jedinstvena ne samo za naš grad, nego i za čitavu našu zemlju.

Ove sezone u programu galerije „Reflektor“ je i izložba pod nazivom „Doba obnove II“, koja predstavlja izložbu članova Udruženja vizuelnih umetnika Užica, kao prirodan produžetak prethodne izlagačke sezone i želje da se prikažu aktivnosti članova udruženja, kao i presek godišnjeg umetničkog rada, dok će se nekoliko članova udruženja predstaviti i samostalnim projektima. Izlagački prostor galerije biće otvoren i za mlade umetnike i studente umetničkih fakulteta iz Užica kao jedan oblik podrške na početku umetničke karijere.

Sa prošlogodišnjeg otvaranja galerije „Reflektor“

„Sradnju smo ostvarili i sa galerijom U10 iz Beograda čiji će se članovi predstaviti u galeriji „Reflektor“. Prostorije bivše kasarne biće otvorene za rezidencijalne boravke umetnika iz inostranstva. Planirali smo da i naše sugrađane, kako mlađe, tako i starije, aktivno uključimo u rad galerije kroz posebne likovne radionice i radionice za sito-štampu na tekstilu u okviru projekta „Ponesi umetnost“, a kao završetak projekta realizovaćemo izložbu nastalih radova“, rekao je Dimitrijević i dodao „nadamo se da će ovako sadržajan i raznovrstan program ponuditi našim sugrađanima, a i šire, posebno uživanje, i da ćemo naš grad obogatiti jedinstvenim umetničkim događajima.  Očekujemo da će poseta publike ove sezone biti još veća od prethodne koja je, i sama, bila veoma uspešna“.

Program galerije „Reflektor“ za 2018. godinu :

 

IME AUTORA I NAZIV UMETNIČKOG PROJEKTA

1.       Sonja Jankov („Projektovana arhitektura“)

2.       Sofija Vojinović (ciklus „Kompozicija“) i Milka Žunjanin („Prostor“ i „Prostrorne kompozicije“)

3.       Saša Tatić („Homewards“)

4.       „Grain“– festival dokumentarne umetnosti

5.       Mila Panić („Landscape is a work of mind“ )

6.       Nina Milivojević i Miloš Gavrilović (studenti umetničkih fakulteta iz Užica)

7.       „Doba obnove II“ (izložba članova Udruženja vizuelnih umetnika Užice)

8.       Uroš Zvizdić („Dobro mesto“)

9.       Veljko Vučković („The Suspicious Collective“) i Dejan Krstić (ciklus portreta)

10.   Marina Kostić („Housework graffiti”, „Between wish and possibility. Everyday life“ i ciklus skulptura) i Ana Cvijanović (ciklusi: „Touch“, „Crowd“, „Geneza“)

11.   „Videopark“– festival savremene umetnosti

12.   Miodrag Manojlović („Neprestano i bez cilja“ )

13.   Predstavljanje galerije U10 iz Beograda– izlažu umetnici: Lidija Delić, Nina Ivanović, Sava Knežević, Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Nemenja Nikolić I Marija Šević

14.   Jelena Micić („Oranž“- prostorna instalacija) i Snežana Zlatković („Fenomen transparentnosti: Transformacije gradskog pejzaža“)

15.   Ivana Aranđelović („Imaginarni medicinski izveštaj“)

16.   Rade Tepačević (ciklus slika) i Mladen Lazarević („SOUL-SEARCHING“)

17.   Filip Baralić i Biljana Cicvarić (članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica)

 Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla