Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Sadnja maline u novembru daje rezultate

Ako niste odustali od gajenja maline, sadnja u novembru je pravo vreme. Vadjenje i priprema izdanaka maline za sadnju – zreli izdanci maline vade se pažljivo iz umereno vlažnog zemljišta u matičnjaku obično u toku novembra. Dobri izdanci maline za sadnju moraju da pripadaju odabranoj sorti, da budu sigurno zdravi i da su normalno razvijeni: dugi oko 50 cm, sa više očuvanih pupoljaka, umerene bujnosti (7-9 mm) sa najmanje 5 do 6 jačih žila dugih 12 do 15 cm koje su obrasle sa dosta sitnih žila.

Pri vađenju izdanaka maline treba strogo voditi računa da se što bolje očuvaju žile u matičnjaku, jer od toga u velikoj meri zavisi broj i kvalitet proizvedenih sadnica u sledećoj godini. Povađene izdanke maline treba odmah posaditi, a ako to nije moguće valja ih čuvati u trapovima ili hladnjačama na oko 0°C da bi se zaštitili od isušivanja ili izmrzavanja. Žile zrelih izdanaka maline koje su duže provele u transportu treba odmah po prispeću potopiti u vodu i kad se one osveže, izdanke iskoristiti za sadnju. Žile sadnica maline se neposredno pre sadnje malo skrate oštrim voćarskim makazama i kratko vreme potope u kašastu smešu jednakih delova sveže govede balege, zemlje i vode

Vreme sadnje maline

Malina se sadi zrelim izdancima u toku zimskog mirovanja (od novembra do aprila), a popuna zasada može da se obavi zelenim izdancima u drugoj polovini maja ili u junu mesecu i to po oblačnom vremenu. Čim sa sadnica maline otpadne lišće u jesen može se obaviti sadnja. Jesenja sadnja daje najbolje rezultate, jer posađene sadnice obično ne oskudevaju u vlazi, a koren se razvija u toku toplih zimskih dana. Kasna prolećna sadnja maline je najlošija, pošto se sadnice dugim stajanjem u trapu delimično isuše, a krupni pupoljci na korenovima lako lome, pa iz njih ne mogu da se obrazuju mladi izdanci. Sadnja maline u toku toplih zimskih dana je po pravilu uspešnija od sadnje u proleće.

Sadnja maline u novembru daje rezultate

Način sadnje maline

Maline treba saditi u plodno dobro pripremljeno (sitno i poravnato) i umereno vlažno zemljište, po oblačnom i tihom vremenu. Izdanke maline pripremljene za sadnju treba rasporedjivati na parceli neposredno pre sadnje, jer se stajanjem na otvorenom žile brzo isušuju. Maline se sade u brazde ili jame duboke 20 do 25 cm pored mesta obeleženih masnom bojom na zategnutoj žici. Polomljene i oštećene žile na sadnicama se odstranjuju rezidbom pre sadnje, a zatim koren potapa u kašastu smešu sveže govedje balege, zemlje i vode. Izdanke maline treba posaditi 2 do 3 cm dublje nego što su bili u matičnjaku.

Redovi sa posadjenim malinama treba da budu pravi, paralelni i dovoljno udaljeni jedan od drugog da bi mehanizovana obrada u malinjaku mogla normalno da se obavlja. Pri sadnji se žile maline pokriju sitnom i umereno vlažnom zemljom, pažljivo nagazi zemlja oko posadjene sadnice, odozgo baci manja količina dobro pregorelog stajskog dubriva, pa tanak sloj sitne zemlje i posadjeni izdanak zalije. Radnik u toku sedmočasovnog radnog dana može da posadi 400 do 500 izdanaka maline. Duž redova treba posle završene sadnje rasturiti manju količinu kompleksog mineralnog dubriva (NPK 8 : 16 : 24), vodeći pri tome računa da djubrivo ne dodje u neposredan dodir sa korenom maline.

Zemljište oko posadjenih izdanaka treba plitko obraditi (prašenje). Pripremi i sadnji izdanaka maline treba posvetiti punu pažnju da bi prijem sadnica bio što bolji. Prijem sadnica maline dobar je po pravilu ako je prole?e kišovito, a zalivanje je neophodno ako tada vlada suša.

Izvor: agroinfotel.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ovako će izgledati Vlajkov plato posle rekonstrukcije (FOTO)

Oglasna Tabla

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

BRAVO: Luka, Matija i Elena osvojili 6 medalja u Sarajevu

Oglasna Tabla

Palačinke / pužići sa sirom i spanaćem (video)

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno i suvo, sa sunčanim periodima, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 17. februara do 23. februara pojačana kontrola u saobraćaju

Oglasna Tabla

Užički strelci najbolji drugog dana juniorskog Prvenstva Srbije u Nišu

Oglasna Tabla